Polisen om utsattheten: ”Tillgången på illegala vapen ökar”

1 av 2

avWilma Eliasson

NYHETER

Fler illegala skjutvapen, ett råare våld och en högre andel dödsskjutningar. Så beskriver Stockholmspolisen sin verklighet. Samtidigt säger en polis upp sig var tredje dag.

– Helvete vad mycket vi är med om alltså, och det är ingen som vet om det, säger polisassistenten Christoffer till TV4.

Ikväll sänds det första avsnittet av Stockholmspolisen – en dokumentärserie i tio delar på TV4. Under programmet får tittarna följa med under polisens dagliga arbete i huvudstaden, där allt från knivattacker på Medborgarplatsen till misstänkta terrorbrott på Slussen hör till arbetssysslorna.

Inom myndigheten vittnar man om ett tuffare samhällsklimat där det har blivit hårdare att tjänstgöra ute på fältet. Enlig statistik från Brottförebygganderådet (Brå) har tillgången på illegala vapen ökat med 50 procent i Stockholm – bara under de senaste fem åren.

Samtidigt blir det allt vanligare att även unga beväpnar sig med skjutvapen.

– Det är lite oroligare i samhället överhuvudtaget. Jag tycker inte att den oron var lika påtaglig när jag jobbade ute. Det var väldigt sällan jag hörde talas om skottlossningar på 90-talet. Angreppen mot poliser har ökat dramatiskt, berättar Susanne, som är områdeschef i Farsta.

I programmet beskrivs Stockholm som Sveriges farligaste stad, där flest mord, rån och andra våldsbrott i Sverige begås. Samtidigt säger en polis i Stockholm upp sig var tredje dag, enligt uppgifter till SVT.

– Jag ska vara helt ärlig, jag tror inte att gemene man förstår vad vi poliser är med om och vad som händer i vår vardag. Helvete vad mycket vi är med om alltså och det är ingen som vet om det, säger polisassistenten Christoffer i programmet, efter ett ingripande på ett hotell.

Det första avsnittet sänds klockan 21:00 på TV4.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

TV4

Vapen