Saddam blev inget lätt byte

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bush underskattade sin motståndare

AMMAN

Saker går sällan som planerat. Särskilt inte i krig.

Bilder av livrädda amerikanska krigsfångar och döda soldater stärker inte krigsviljan på hemmaplan.

Iraks hårda motstånd ökar känslan att kriget inte blir så kort.

Saddam Hussein var inte ett så lätt byte som president Bush tänkt sig.

Krigets dimma har lagt sig över slagfältet. Vi sitter fast i ett träsk av uppgifter från två stridande sidor där ingen drar sig för desinformation eller propaganda.

Staden Umm Qasr förklarades senaste dagarna intagen åtta gånger av amerikanska och brittiska styrkor och ändå fortsatte striderna i går.

Ett sätt att skingra dimmorna och bedöma hur kriget går är att granska vad USA i förväg förväntade sig skulle hända. Påståenden som fyra dagar in i kriget visat sig felaktiga eller överdrivna.

Saddam Husseins generaler har inte störtat sin ledare trots förhoppningen att de skulle det för att rädda sitt eget skinn.

Irakiska soldater har inte deserterat i drivor. Tvärtom har invasionstrupperna mött oväntat hårt motstånd utanför flera städer. Detta i södra Irak som sas vara mest Saddam-fientligt. Planen var att gå in i Basra ackompanjerad av folkets jubel. Nu väljer USA-trupperna att vänta utanför staden för att inte dras in i några strider.

Irakierna har inte tagit emot koalitionsstyrkorna som befriare. Vissa irakier har uttryckt glädje, många andra har varit avvaktande. En påminnelse om att Saddam må vara hatad men att en utländsk invasionsstyrka inte automatiskt ses som vän.

På tre viktiga områden verkar USA så här långt ha kalkylerat fel.

Även om koalitionens trupper oväntat snabbt och smärtfritt lyckats ta sig upp genom öknen mot Bagdad borde det inge viss oro. Hur många fler felkalkyler väntar längre fram?

Måste slåss i stan

En av de saker de amerikanska och brittiska trupperna till varje pris vill undvika är att bli indragna i gatustrider i städerna. Ändå var det precis vad som hände i den strategiskt viktiga hamnstaden Umm Qasr. Trupperna trodde att jobbet redan var avklarat när irakierna började skjuta tillbaka.

I staden Nasariyah, cirka 16 mil söder om Bagdad var striderna så hårda att minst fyra amerikanska marinsoldater dödades och ett 50-tal skadades. Då talar vi om avsevärda förluster.

En indikation på hur blodigt det kan bli när slaget om Bagdad inleds.

Egna misstag bidrar inte till höjd moral.

Värst av allt i amerikanska ögon är givetvis tillfångatagandet och paraderandet av krigsfångar och döda soldater. Plötsligt såg varken George W Bush eller Donald Rumsfeld lika självsäkra ut längre.

Som i Somalia

Minnet väcktes omedelbart av döda amerikanska soldater som släpades genom Mogadishus gator. Bilderna fick den amerikanska opinionen att svänga mot kriget i Somalia.

Den här gången är folk mer förberedda. Men soldater med kulhål i pannan och krigsfångar skakande av skräck lär öka krigsmotståndet även om de inte avslutar kriget.

Kan vända snabbt

Fortfarande är stridigheterna inne i ett tidigt skede. En lyckträff med en bomb mot Saddam kan i ett slag ändra hela bilden.

Men till och med den första dagarna så tvärsäkre försvarsminister Rumsfeld varnar nu för att det kan ta längre tid att störta Saddam än vad många militära experter förutspått.

I USA:s attityd till ett Irak-anfall tycks ett visst mått av underskattning smugit sig in.

Alla som sysslat med sport vet hur farligt det kan vara.

In det här kriget kan USA inte räkna med walk-over.

Wolfgang Hansson

Publicerad: