Dödsskjutningen av Eric Torell

Poliser frias efter dödsskjutningen av Eric Torell

Anses ha varit i en inbillad nödvärnssituation

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Tingsrätten friar de tre poliser som åtalats efter den tragiska dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell i augusti i fjol.

Rätten anser att de två poliserna som sköt befann sig i en inbillad nödvärnssituation och att polisinsatschefen handlade korrekt.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti 2018 som polis sköt ihjäl 20-årige Eric Torell efter larm om en beväpnad man i stadsdelen Vasastan i Stockholm.

På plats bedömde poliserna situationen som hotfull och avlossade totalt 25 skott.

Totalt tre skott träffade, varav två i ryggen, och ett av dem var direkt dödande.

Efteråt visade det sig att Eric Torell, som hade både autism och Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Frikänns av tingsrätten

På torsdagen kom domen som frikänner de tre poliser som åtalats för brott i samband med dödsskjutningen.

Enligt Stockholms tingsrätt befann sig de två poliser som sköt i en inbillad nödvärnssituation sa. Rätten anser det inte heller bevisat att polisinsatschefen underlåtit att handla på ett korrekt sätt.

– Det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället men den frågan har alltså inte varit föremål för tingsrättens straffrättsliga prövning utan det har i huvudsak handlat om två skott, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Erik Lindberg i en kommentar.

Åklagaren hade yrkat på att den 31-årige polis som sköt det dödande skottet borde dömas för vållande till annans död med villkorlig dom och böter som följd, medan den 36-årige polisen som sköt det andra skottet i ryggen borde dömas för tjänstefel.

Enligt åklagaren har nödvärnsrätten upphört när Torell vände ryggen till.

Åklagaren ansåg även att polisen som ledde insatsen borde dömas till dagsböter för tjänstefel för att inte ha vidtagit de åtgärder han borde.

”Naturligtvis en tragedi”

Men tingsrätten konstaterar att utredningen inte stödjer åklagarens argumentation om händelseförloppet utan att det kan finnas andra tänkbara händelseförlopp. Varken den medicinska eller den tekniska utredningen har kunnat slå fast turordningen på skotten, eller på mannens närmare rörelsemönster och kroppsposition vid träffarna.

– Det har inte heller bedömts som rimligt att poliserna i den inbillade extremt hotfulla situationen skulle ha stannat upp mellan de näst sista och sista skotten när övriga 23 skott som avlossats i snabb följd har godtagits. Poliserna slutade att skjuta när de upplevde att hotet inte längre kvarstod, säger chefsrådmannen Erik Lindberg i en kommentar.

– Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa.

Poliserna har genomgående nekat till brott och under förhandlingen förklarat hur de kände att de befann sig i livsfara, och att händelseförloppet var mycket snabbt.

Tingsrätten uppger att en nämndeman har ansett att polismännen som sköt borde dömas för brott, men varit enig med majoriteten gällande polisinsatschefen.


PODD: Dödsskjutningen av Eric Torell

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet Eric Torell – och om detaljen som kan avgöra i rätten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Finns inga vinnare i den här tragedin

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningen av Eric Torell

Stockholm

Brott

Polismyndigheten

Vasastan