Uppgifter: Vapenvilan bruten

Vapenstilleståndet i Syrien skulle vara i 120 timmar.

Men nu har vapenvilan brutits, rapporterar Reuters.

– Det pågår sporadisk artilleribeskjutning, och det hörs skottlossning från Ras al-Ayn, säger Rami Abdul Rahman, chef för oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

På fredagen rapporterade utsända journalister från nyhetsbyråerna Reuters och AP om beskjutningar vid den syriska gränsstaden Ras al-Ayn.

Nyhetsbyrån AFP uppger att striderna står mellan turkiska armén och stridande kurder.

– Det pågår sporadisk artilleribeskjutning, och det hörs skottlossning från Ras al-Ayn, säger Rami Abdul Rahman, chef för oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt AFP.

Uppgifterna kommer dagen efter att Turkiets president Erdogan och USA:s vicepresident Mike Pence slutit ett avtal. Enligt Mike Pence rörde det sig om ett tillfälligt eldupphör på fem dagar.

Enligt avtalet hade de kurdiska styrkorna då 120 timmar på sig att lämna den så kallade säkerhetszonen norra Syrien.

– När den tidsfristen har löpt ut och alla lämnat blir det ”en permanent vapenvila”, sa Pence under en presskonferens.

Efter presskonferensen kallade den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu effekten av avtalet för en paus i operationen och inte en vapenvila.

Ingen av parterna har kommenterat morgonens stridigheter.

Den tillfälliga vapenvilan har brutits i staden Ras al-Ain i Syrien. Bilden är från 17 oktober.
Den tillfälliga vapenvilan har brutits i staden Ras al-Ain i Syrien. Bilden är från 17 oktober.

Turkiet gick på onsdagen den 9 oktober in med väpnade styrkor i norra Syrien. Följ utvecklingen via Aftonbladets livreapportering. Vi svarar på frågor i mån av tid.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod

  Nu tar denna direktrapportering en paus. 

  Fortsätt följ rapporteringen på aftonbladet.se för senaste nytt gällande Turkiets offensiv i norra Syrien. 

 • Nivette Dawod

  Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Turkiets offensiv i Syrien är "galenskap".

  Den franske presidenten talade med journalister efter EU-toppmötet i Bryssel, och sa att hans ambition är att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska ordna ett möte "de kommande veckorna" med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

  Macron betonade också sin oro för de IS-krigare i fångläger i Syrien som tros ha flytt under offensiven och sa att de måste gripas och ställas inför rätta. 

 • Nivette Dawod

  Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har reagerat på överenskommelsen om tillfällig vapenvila och kallat den ett oseriöst initiativ. 

  – Den här så kallade vapenvilan. Det här är inte vad vi förväntade oss. Faktum är att det inte är en vapenvila, det är ett krav på kurdernas kapitulation, sa Tusk efter toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel idag. 

  Han uppmanade också Turkiet att omedelbart avbryta offensiven i norra Syrien. 

  – Vi måste upprepa våra krav på Turkiet att permanent avsluta den militära operationen omedelbart, och dra tillbaka sina styrkor och respektera internationell humanitär lag, sa Tusk, enligt nyhetsbyrån AP. 

 • Nivette Dawod

  Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. 

  – Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager, säger Akar enligt The Guardian. 

 • Nivette Dawod

  Hamish de Bretton-Gordon, tidigare militärchef i Storbritannien med specialkunskap gällande bland annat kemvapen, säger till The Guardian:

  – Det mest troliga är att det är vit fosfor. Det är ett horribelt vapen som har använts upprepade gånger under det syriska inbördeskriget; det är olyckligt men det har blivit allt mer normaliserat.

  Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud, skriver Guardian.

Publisert:

LÄS VIDARE