Nobels fredspris

Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019.

Det meddelade den norska Nobelkommittén på en pressträff på fredagen.

Han får det för att ha slutit en historisk fred med grannlandet Eritrea.

Nobels fredspris presenterades på fredagen i Oslo.

2019 års pris går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, 43.

Han får priset för ”sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Fått slut på dödläget

Vidare motiveras beslutet med att årets fredspristagare genom ett nära samarbete med Eritreas president Isias Afwerki snabbt har tagit fram principerna för ett fredsfördrag för att få ett slut på det långa dödläget mellan Etiopien och Eritrea

Nobelkommittén hoppas att fredsfördraget därmed kommer att bidra till en positiv förändring för befolkningen i både Etiopien och Eritrea:

"Med villkoren i Alfred Nobels testamente i åtanke, ser den norska Nobelkommittén Abiy Ahmed som den person som under föregående år gjort mest för att förtjäna Nobels fredspris 2019".

Samtidigt vill den norska Nobelkommittén framhäva att årets fredspris även är till för att erkänna alla andra parter som har jobbat för fred och försoning i nordöstra Afrika.

Gällande kritiken om att priset delas ut för tidigt, menar kommittén att man är övertygad om att det är nu som Ahmeds ansträngningar förtjänar erkännande och uppmuntran, och hoppas att priset kommer att ”stärka hans viktiga arbete för fred och försoning”.

Afrikas yngsta ledare

Förhandsfavoriten Abiy Ahmed har varit premiärminister i Etiopien sedan 2018.

Bara några månader efter sitt tillträdde fick han till ett fredsavtal med grannlandet Eritrea, som Etiopien haft en mer än 20 år lång gränskonflikt med.

Tusentals fångar fick amnesti och tidigare terroriststämplade rörelser tilläts bilda laglig opposition. Ett fredsavtal slöts också med gerillan Ogadens nationella befrielsefront.

Utöver fredsprocessen har Ahmed, som med sina 43 år är Afrikas yngste ledare, även lovat att släppa politiska fångar, genomföra fria val och åtala tjänstemän för brott mot mänskliga rättigheter.

Utsatts för kuppförsök

Men reformerna har inte varit populärt hos alla.

Under sin korta tid vid makten har Abiy Ahmed utsatts för kuppförsök, gerillauppror har brutit ut i väster och etniska konflikter har drivit omkring en miljon människor på flykt.

Abiy Ahmed beskrivs även som en nyckelspelare bakom avtalet mellan militärrådet och den civila oppositionen i grannlandet Sudan, sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades i april i år.

 
LÄS MER OM ÅRETS ALLA NOBELPRISTAGARE
 

Klockan 11.00 tillkännages Nobels fredspris i Oslo. 

Klockan 11.00 tillkännages Nobels fredspris i Oslo.
Skriv inlägg
 • Ebba Thorneus

  Kritik mot att priset delas ut för tidigt förklarar kommittén med att de menar att fredsarbetet i området bör uppmuntras. 

 • Ebba Thorneus

  Juryns motivering: För sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

 • Ebba Thorneus

  Han får det för att ha uppnått fred och löst konflikten med grannlandet Eritrea. 

 • Ebba Thorneus

  Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019.

 • Ebba Thorneus

  Nu öppnas dörrarna. 

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nobels fredspris

LÄS VIDARE

Nobeljuryns motivering: En fredsmäklare

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobels fredspris

Abiy Ahmed

Norska Nobelkommittén

Oslo

Alfred Nobel

AB Voice