"Alla måste visa civilkurage och slå larm"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hasse Holmberg / TT
Det är betydligt fler barn, 10,9 procent, som lever i fattigdom bland dem med en ensamstående förälder än de som lever med båda sina föräldrar, där 1,4 procent lever i fattigdom. Det visar Majblommans rapport om barnfattigdom från 2019.

När coronakrisen gör att arbetslösheten skjuter i höjden och skilsmässorna förväntas öka finns det risk att barnen kommer i kläm. Familjerättsjuristen Linda Ljunggren Syding anser att alla i det läget måste visa civilkurage.

– När vi sitter instängda på grund av pandemin måste vi hålla ögon och öron öppna. Skolpersonalen har det i sin dna, att göra orosanmälningar om barn far illa. Men om familjekonflikter eskalerar och bara grannarna hör bråken är det jätteviktigt att slå larm oavsett vem man är, säger Linda Ljunggren Syding, familjerättsjurist på Familjens Jurist.

Hon arbetar dagligen nära utsatta familjer.

Hon har lång erfarenhet av hur barn påverkas av separationer och ekonomisk utsatthet. Hon pekar på Majblommans rapport för 2019 som visar att 10,9 procent av de barn som lever med en ensamstående förälder lever i fattigdom jämfört med 1,4 procent av dem som lever med båda föräldrarna.

– Barn har ingen röst vid skilsmässor och vårdnadstvister. De manövreras ofta runt som marionetter och blir osynliggjorda. Därför är det viktigt att familjekonflikter snabbt blir lösta innan de kommer till domstol, säger Linda Ljunggren Syding.

Hon vill att tvärfunktionella team med bland annat socionomer, jurister och skuldrådgivare ska börja samarbeta och att obligatoriska samtal ska införas innan vårdnadstvister går till domstol.

De fem kommuner som för ett par år sedan införde sådana team under en period lyckades vända trenden med att allt fler vårdnadstvister går till domstol, enligt Linda Ljunggren Syding.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: