Trots pandemin – 2 000 soldater övar till havs

Av: TT

Publicerad:
Den 11 maj drar marinen i gång en tio dagar lång nationell övning. Bild från marinens liknande övning år 2016, Swenex 16.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den 11 maj drar marinen i gång en tio dagar lång nationell övning. Bild från marinens liknande övning år 2016, Swenex 16.

Försvarsmaktens jätteövning Aurora sköts upp på grund av coronapandemin.

I stället kliver marinen in och genomför en nationell övning med runt 2 000 deltagare.

– Vi måste kunna bedriva verksamhet även under lite tuffare perioder, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan.

Med start den 11 maj drar marinen i gång en tio dagar lång nationell övning utanför Sveriges kuster. Omkring 2 000 deltagare från marinens samtliga förband kommer att delta i övningen, som fått namnet Swenex 20.

– Vi har ett ständigt behov av att utvecklas och öva på våra färdigheter. Det är vårt uppdrag, att hålla beredskapen, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan.

Egentligen skulle jätteövningen Aurora, med 25 000 deltagare, ha ägt rum under samma tidsperiod men den sköts på framtiden på grund av coronapandemin. För att se till att Swenex 20 genomförs på ett smittsäkert sätt har Försvarsmakten vidtagit en rad säkerhetsåtgärder.

– En del av deltagarna finns ombord på fartygen, så de är isolerade från andra. Och amfibiesoldater ute på kustbandet har lättare att hålla distansen till varandra eftersom de är utomhus.

På fartygen tar man dessutom inte emot besökare och byter inte besättningsmedlemmar.

TT: Hade det inte varit bättre att ta det säkra före det osäkra och skjuta upp övningen?

– Vi har ett uppdrag att kunna hålla säkerheten och verka för att bevara vår demokratiska frihet. Det innebär att vi måste kunna bedriva verksamhet även under lite tuffare perioder, säger Michaela Linge och fortsätter:

– Vi har gjort de säkerhetsanalyserna och vidtagit åtgärder för att klara av att öva även nu.

Publicerad: