Risk för smittspridning på restauranger

Allvarliga brister på sju restauranger i Malmö

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Sju restauranger i Malmö riskerar att få stänga på grund att de inte lyckats skydda gäster för potentiell spridning av covid-19. Under miljöförvaltningens inspektioner i helgen fanns allvarliga brister.

– Det har varit trängsel eller väldigt allvarlig risk för trängsel, säger Arvid Nordland, enhetschef miljöförvaltningen, Malmö stad.

På grund av misstanke om smittrisk gjorde Miljöförvaltningen inspektioner hos 32 restauranger och kaféer i Malmö i slutet av förra veckan.

Av dem hade sju så allvarliga brister att de riskerar att tvingas stänga.

– Om de inte åtgärdar bristerna ligger de i farozonen för stängning, säger Arvid Nordland enhetschef miljöförvaltningen.

De sju restaurangerna kommer få uppföljande besök under veckan. Om de inte har åtgärdat problemen kommer smittskyddsläkare kontaktas. Denne kan då besluta om stängning.

– Det handlar bland annat om att bord och stolar har stått för tätt. Att kön har varit för nära borden eller att man inte kan röra sig fram och tillbaka till toa utan att trängas med andra, säger Arvid Nordland.

I vilka områden ligger restaurangerna som hade brister?

– Det var lite spritt. Någon på Lilla Torg, någon på Davidshalls torg och ett café på Södra förstadsgatan. Vid den tidpunkten vi var ute var det ingen anmärkning på restauranger vid Möllevångstorget.

Kontrollerna utfördes kvällstid mellan klockan 17 till 21 under torsdagen och fredagen samt på eftermiddagen under lördagen. Förutom de sju som hade allvarliga brister fick åtta ställen mindre påpekanden.

Helgens inspektion var den andra i Malmö med anledning av covid-19. Under den första inspektionen fick ett kafé ett allvarligt påpekande då man inte alls hade glesat ut stolarna eller haft en plan för hur man skulle undvika smittspridning. Detta var nu, enligt Arvid Nordland, åtgärdat.

Varför måste ni göra en till kontroll i veckan? Räcker det inte med de här två första?

– Vid den första inspektionen var vi där tidigare på dagen när det inte var så mycket folk. Då var det ingen, förutom nämnda kafé, som hade anmärkning. Vi hade istället tid att informera om vad man ska tänka på.

Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö
Foto: Johan Nilsson/TT
Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE