Hillary Clinton

Ryssutredningen: Från valrörelsen till åtalen

avTT

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Hade Rysslands president Vladimir Putin ett finger med i spelet när Donald Trump kandiderade till presidentposten i USA? Frågan är central i flera års utredning av möjliga kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Arkivbild.

Utredningen av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes långt innan den särskilde åklagaren Robert Mueller utsågs för att granska eventuella kontakter mellan Trumpkampanjen och Moskva. Här är några viktiga datum och händelser.

I juli 2016 börjar den federala polisen FBI i hemlighet utreda om Ryssland lagt sig i presidentvalet sedan Wikileaks publicerat mejl som stulits vid dataintrång hos Demokraterna.

I november, sedan Donald Trump vunnit valet, tillkännager president Barack Obama nya sanktioner mot Ryssland och utvisar 35 ryssar som anklagas för ha blandat sig i valet. Samtidigt träffar Trumps dåvarande säkerhetsrådgivare Michael Flynn Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak och diskuterar möjligheten av att mildra sanktionerna.

Anklagar Putin

Den 6 januari 2017 anklagas Rysslands president Vladimir Putin i en amerikansk underrättelserapport för att ha dirigerat försöken att sabotera Hillary Clintons valkampanj genom dataintrång och manipulation av sociala medier.

Den 13 februari avgår Michael Flynn på grund av den ännu hemliga utredningen av hans kontakter med Kisljak.

Den 20 februari bekräftar FBI-chefen James Comey att det pågår en utredning om rysk inblandning i valet. Under veckorna som följer manar Trump Comey att lova honom lojalitet och trappa ner utredningen. Comey vägrar.

Den 9 maj avskedar Trump Comey. En dag senare tar han emot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Kisljak i Vita huset. Han uppges ha delat med sig av underrättelseuppgifter om Syrien och ska ha sagt att Comeys avskedande har undanröjt hotet från ryssutredningen. I samma veva godkänner tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe i hemlighet att en utredning mot Trump inleds.

Den 17 maj utses förre FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med uppgift att leda utredningen, med ett brett mandat.

Mötet i Trump Tower

Den 8 juli släpper The New York Times nyheten om ett hemligt möte i Trump Tower den 9 juni året innan, mellan företrädare för Trumpkampanjen och en rysk advokat som ska ha erbjudit negativ information om Hillary Clinton.

Den 30 oktober åtalas Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och dennes medhjälpare Rick Gates för ekonomiska brott med koppling till Manaforts tidigare arbete i Ukraina. Manafort döms senare till sju års fängelse.

Muellers nästa åtal riktas mot George Papadoupoulos som arbetade i Trumpkampanjen. Han anklagas för att ha ljugit för utredarna om sina rysskontakter under 2016. Han erkänner sig skyldig och samarbetar med utredarna.

Den 1 december erkänner Michael Flynn att han ljugit för utredarna om sina ryska kontakter.

Ryska "troll" åtalas

Den 16 februari 2018 åtalar Mueller 13 ryssar med koppling till en känd rysk trollfabrik som anklagas för att spridit desinformation via sociala medier, i syfte att påverka valet i USA.

Den 13 juli åtalar Mueller tolv medlemmar av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för att ha konspirerat i syfte att hacka Clintonkampanjen 2016. Tre dagar senare träffas Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors och Trump säger att han tror på Putin när denne förnekar all inblandning i USA-valet.

I november erkänner Trumps tidigare personlige advokat Michael Cohen att han ljög för kongressen om planerna på att bygga Trump Tower i Moskva.

Den 25 januari 2019 grips Roger Stone, tidigare rådgivare till Trump, anklagad för att ha ljugit för utredarna om sina kontakter med Wikileaks 2016.

ARTIKELN HANDLAR OM