Trump om behandling: ”Vi har kontaktat Boris alla läkare”

Amerikanska läkemedelsbolag har erbjudit Boris Johnsons läkare en ny avancerad behandling mot covid-19.

Det uppgav Donald Trump under sin dagliga presskonferens på måndagskvällen.

– Vi har kontaktat Boris alla läkare. Vi får se vad som händer, sa presidenten.

Strax efter 21 på måndagskvällen meddelade Downing street att Boris Johnsons tillstånd försämrats och att han nu vårdas på intensiven.

Några timmar senare höll Donald Trump ännu en lång presskonferens i Vita huset tillsammans med USA:s regerings speciella coronateam.

Trump inledde med att skicka sina hälsningar till Storbritanniens premiärminister.

– Det är väldigt sorgligt att höra att han togs in på intensiven i eftermiddagens. Nu ber amerikaner för att han ska bli frisk. Han har varit en väldigt god vän och väldigt speciell: Stark, resolut, ger inte upp.

Trump: ”Enorma framsteg”

Trump uppgav sedan att amerikanska läkemedelsbolag har gjort ”enorma framsteg” när det gäller att ta fram en behandling. Han nämnde inte vilka bolag eller mediciner det handlar om, men uppgav att Boris Johnsons läkare har erbjudits behandlingen.

– Jag hade ett fantastiskt samtal i dag och jag har frågat två av de ledande företagen – detta är briljanta företag, ebola, aids och annat där de kommit med lösningar och gjort ett fantastiskt jobb – och jag har bett dem att kontakta London omedelbart, de har kontor i London, sa Trump ordagrant.

USA:s president Donald Trump meddelade på sin dagliga pressträff att man har kontaktat Boris Johnsons läkare.
USA:s president Donald Trump meddelade på sin dagliga pressträff att man har kontaktat Boris Johnsons läkare.

Han sa sedan emot sig själv i hur många läkemedelsföretag som är inblandade:

– De är stora företag, mer än stora, mer än storlek, de är genier och jag har talat med fyra av dem i dag. De talar ett språk som de flesta inte förstår, men en sak förstod jag: Att de har väldigt avancerade behandlingar och att de redan har anlänt till London.

– Deras kontor i London har allt de behöver och vi får se om vi kan vara till hjälp. Vi har kontaktat Boris alla läkare och vi får se vad som händer, men de är redo att sätta igång.

När Trump fick följdfrågor om medicinerna och kontakterna med London blev svaret inte mycket tydligare:

– Well, det är en väldigt komplex behandling med saker de nyligen har utvecklat. Och de har redan träffats, de har haft möten med läkarna och vi får se om de vill gå den här vägen eller inte. Men det är en stor sak att få intensivvård. Så de är där och de är redo.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE