Gravid kvinna död i covid-19

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

En gravid kvinna har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus i lördags men hennes liv gick inte att rädda.

– De sa att tyvärr, hon har fått hjärtstillestånd. Det fanns inget de kunde göra, säger kvinnans make till Dagens ETC.

Kvinnan var gravid i vecka 23 och avled under påskhelgen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Kvinnan dog tillsammans med sitt ofödda barn.

Tidningen Dagens ETC har pratat med kvinnans make. Han berättar att de uppsökte sjukvården innan helgen. Det konstaterades då att kvinnan hade urinvägsinfektion och lite hosta. Tidigare hade hon haft feber.

– Vi förlorade ett barn för två år sedan och har varit extra känsliga under den här graviditeten, säger hennes make till Dagens ETC.

Han fortsätter:

– Med tanke på barnet ville vi nu att någon skulle titta till henne. De tyckte säkert att vi var överdrivet oroliga.

En gravid kvinna har dött efter att ha smittats av covid-19. Hon fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
En gravid kvinna har dött efter att ha smittats av covid-19. Hon fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Blå om läpparna

På skärtorsdagen ringde paret efter ambulans. Ambulanssjukvårdare konstaterade att kvinnans syresättning var ganska bra, enligt mannen. Han säger till Dagens ETC att sjukvårdarna avrådde dem från att åka in till sjukhus eftersom risken att smittas var större där.

På lördagsförmiddagen upptäckte maken att kvinnan blivit blå om läpparna. De ringde åter efter ambulans, åkte in till sjukhus och kvinnan fick syrgas.

Två timmar senare fick maken beskedet att kvinnans liv inte gått att rädda.

Sjukhuset utreder

Kvinnan var överviktig men fullt frisk, berättar maken. Enligt Eskilstunakuriren hade hon tidigare testats negativt för coronaviruset. Efter att hon avlidit togs ett nytt test som visade positivt. Mannen och parets äldsta dotter hade varit sjuka innan kvinnan insjuknade.

Marie Bennermo, chefsläkare och chef för patientsäkerhetsenheten i region Sörmland, bekräftar dödsfallet för Aftonbladet.

– Jag beklagar det inträffade men vi kommenterar inte enskilda patientärenden. Vi kommer att utreda händelsen, säger hon.


PODD Coronakrisen – så påverkas klimatet

Världen stänger ned och utsläppen rasar - men vissa varnar för att coronapandemin kan hota klimatarbetet på lång sikt. I det här avsnittet pratar vi om hur coronakrisen påverkar klimatet och klimatrörelsen - gäst är Peter Alestig, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE