19-åringen hungerstrejkar för klimatet

avMatilda Aprea Malmqvist

Mikkel Brix, 19, tänker hungerstrejka i 29 dagar för klimatet – fram till valdagen i Danmark den 5 juni. Hans förebild är svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

I 29 dagar tänker Mikkel Brix från Danmark svälta sig. Han vet att det finns många risker, håravfall, huvudvärk eller i värsta fall döden. Trots detta känner han ingen tvekan till att hungerstrejka, han anser snarare att det är nödvändigt för att få ut sitt budskap till politikerna, skriver TV2.

Inte förrän den 6 juni då valet är över tänker han äta.

– Jag vill visa politiker hur långt unga kommer att gå för klimatet, eftersom det är vår framtid, säger Mikkel Brix från Fredrikshavn i norra Jylland till kanalen.

1 av 2 | Foto: Privat
Mikkel Brix, 19, är medveten om riskerna.

Greta Thunberg är förebilden

Greta Thunberg är hans förebild och hennes sätt att göra världen medveten är något han ser upp till.

Mikkel Brix vän kommer att dokumentera hungerstrejken på sociala medier. Men han rekommenderar inte att andra går in i den med honom.

– Men det kan vara bra om fler unga är med och stöttar projektet, säger han.

”En död aktivist är en dålig aktivist”

Hungerstrejken inleddes under tisdagen samtidigt som danske statsministern Lars Lokke Rasmussen bestämde valdatumet.

Mikkel Brix är i skrivande stund inne på dag två. För att förbereda sig har han under de senaste 14 dagarna bara ätit ett mål om dagen och läst på om alla allvarliga hungersymptom som han måste vara medveten om.

– Jag vill inte dö, blir jag sjuk efter tio dagar och riskerar att dö så slutar jag. Man kan säga att en död aktivist inte är någon bra aktivist, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark