Coronapandemin

Lind: Skjut inte upp begravningar för länge

Av: 

TT

NYHETER

Demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar anhöriga till avlidna att inte vänta för länge med begravning trots coronapandemin.

Det går att hålla värdiga ceremonier, om än i nya former ibland.

Restriktioner och rekommendationer under viruskrisen har begränsat möjligheterna att genomföra begravningsceremonier som man tänkt. Förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer är en sådan.

– Jag har förståelse för att många vill vänta med begravning för att kunna samla anhöriga och vänner, säger Lind på en pressträff.

Var pressat

Enligt henne har begravningsverksamheten trots det ansträngda läget under coronakrisen fungerat bra, även om läget i Stockholmsområdet var ansträngt till en början. Sedan dess har dock regionen fördubblat bårhuskapaciteten till 2 200 platser.

Men Lind uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta för länge med att begrava avlidna. Det gör också Erika Brundin, ställföreträdande generalsekretare på Svenska kyrkan.

– Det är viktigt att inte skjuta upp eller ställa in begravningsceremonin i det här skedet, säger Brundin och understryker att både begravningsbyråer och församlingar kan hjälpa till att hitta värdiga och fina former trots läget.

– Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp för varandra, tillägger hon.

Fler borde

Amanda Lind påpekar att många redan i dag genomför begravningar inom samma tidsramar som under normala omständigheter. Enligt lag ska en kistbegravning hållas inom 30 dagar, enligt lag.

– Men fler behöver göra det, annars riskerar begravningsverksamheten bli för ansträngd och det blir också svårt att få ett värdigt avsked, säger ministern.

Det är framförallt i Stockholm det har varit ett tryck på begravningsverksamheten under coronakrisen, där trycket på bårhusen har varit stort.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Amanda Lind

Begravning

Svenska kyrkan

Coronaviruset