Bromma

Mitt i coronakrisen - Bromma sjukhus säljs

Av: 

Julius Bengtsson

NYHETER

Samtidigt som belastningen på sjukvården i Stockholm ökar till följd av coronasmittan väljer regionen att sälja ett av sina sjukhus. Beslutet kritiseras av oppositionen, som befarar en en ökad brist på vårdplatser.

– Den här försäljningen är helt vansinnig, säger Talla Alkurdi (S).

Beslutet togs tidigare i veckan och innebär att Investor-ägda bolaget Vectura köper sjukhusets fastigheter. Enligt den nya detaljplanen måste de nya ägarna bedriva vård i lokalerna. Det finns även ett krav på att erbjuda specifikt geriatrisk vård, det vill säga vård för sjuka äldre, i minst fem år.

– Det allra viktigaste är att det här möjliggör en fördubbling av den vårdkapacitet som finns nu. Det ger oss också muskler att bygga ut vården där det behövs, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Stockholm, till Aftonbladet.

Bromma sjukhus.

Förutom en förstärkt regionkassan (570 miljoner kronor) har affären även fördelen att de nya ägarna kommer att rusta upp lokalerna, enligt Nässén.

Planerna på en försäljning har diskuterats i flera år, men tajmingen kunde inte ha varit värre, enligt oppositionsrådet Talla Akurdi (S).

– Det är extra anmärkningsvärt att det här sker nu, mitt under coronakrisen. Det visar på dåligt omdöme, säger hon.

Talla Alkurdi (S) kallar försäljningen ”vansinnig”.

Eftersom kravet på att erbjuda geriatriska vårdplatser gäller i fem år finns också risken att många äldre inte kommer att få den vård de behöver, enligt Alkurdi.

– Vi kan bara garantera geriatrikplatser på sjukhuset i fem år, efter det kan fastighetsägaren göra något annat.

Tobias Nässén (M) delar inte Socialdemokraternas oro.

– Det är svårt att göra några förutsägelser om hur det kommer att se ut om fem eller tio år. Men vi har en bra grund att stå på med detaljplanen och det avtal som finns med fastighetsägaren.

Förhoppningen är att det upprustade sjukhuset kan nå den fördubblade kapaciteten inom ett år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Bromma

Sjukvård

Vård & omsorg

Stockholm