Jashar, 89, kämpar i krisen – ”Det rann en tår”

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot restaurangbranschen. För Malmös äldsta krögare, 89-årige Jashar Alushi, är framtiden oviss. “Det är mycket svårt just nu, jag vet inte vad jag ska göra”, säger han.

I snart 50 år har Jashar Alushi, 89, försett Malmöborna med grekiska specialiteter som souvlaki, moussaka och stifado. Först på gamla Zorba på Bergsgatan i 20 år, sedan dess på kvarterskrogen Plaka på Södra Förstadsgatan 86.

Jashar Alushi, 89, har drivit restaurang i Malmö i snart 50 år.
Jashar Alushi, 89, har drivit restaurang i Malmö i snart 50 år.

För Plaka, precis som för alla andra i branschen, har de senaste veckorna inneburit en tuff prövning. Jashar Alushi berättar att han har svårt att få affärerna att gå ihop.

– Det är svårt, mycket svårt just nu. Det är en kris. Inte bara för mig, utan för alla andra restauranger i stan.

En bråkdel av gästerna

När vi träffar Jashar Alushi inne på Plaka har de flesta lunchgästerna tackat för sig. De är långt ifrån lika många som de brukade vara innan coronapandemin.

– Vi hade fem-sex stycken som åt lunch idag. Jag är tacksam att det fortfarande kommer gäster, men…

Jashar Alushi tystnar. Han vet inte vad han ska säga. Han har svårt att sätta ord på hopplösheten.

– Det är inte gästernas fel. Det är inte Sveriges fel heller. Det är ingens fel. Det här är ju en sjukdom. Vi vet inte när den är över.

Restaurangen hans livsverk

Plaka har legat i sina nuvarande lokaler på Södra Förstadsgatan sedan 1991. 

Restaurangen har en särskild plats i ägaren Jashar Alushis hjärta. Trots att han är nyss fyllda 89 år arbetar han fortfarande varje dag. När gästerna kliver in genom dörren är det alltjämt honom man möter. 

– Jag har alltid levt familjeliv tidigare. Men efter att min fru gick bort för fem år sedan är jag själv. Jag har mina barn och barnbarn, men de kan ju inte vara med mig hela tiden. Därför är det bra med restaurangen, så jag har något att göra om dagarna. 

På tal om det… du är ju 89 år idag och hör därmed till riskgruppen. Myndigheterna uppmanar folk i din ålder att stanna hemma. Hur tänker du kring det?
– Ja, jag skulle kunna sitta hemma. Men för att göra det skulle jag behöva stänga restaurangen. Då hade jag förlorat en stor del av mitt liv. Jag får se, jag vet inte hur det blir. Jag vet inte vad jag ska säga.

Kan tvingas stänga

Jashar Alushi kämpar på så länge. Han må vara envis, men är samtidigt ödmjuk inför situationen han befinner sig i.

– Jag tar dag för dag. Jag kanske ändrar öppettiderna, eller stänger igen helt. Det beror på hur det går. Jag kanske kan sälja restaurangen och gå i pension. Men just nu finns det ingen som vill köpa, säger han.

Grannens inlägg delades över 1000 gånger

En av många som lider med Plakas 89-årige ägare är stamkunden, tillika grannen, Lizen Johansson, 27.

Förra veckan, när Lizen Johansson var ute och tog en promenad, såg hon hur Jashar Alushi höll på att stänga för kvällen. Han såg ensam och nedstämd ut, så Lizen Johansson och hennes kille bestämde sig för att gå dit och köpa take away dagen därpå.

– När vi hämtade maten frågade jag hur det gick för honom. Han berättade att han inte får restaurangen att gå runt. Det rann en tår ner för hans kind när han sa det. Mitt hjärta gick sönder. Jag ville bara krama honom, berättar Lizen Johansson.

Lizen Johanssons inlägg delades flitigt i sociala medier.
Lizen Johanssons inlägg delades flitigt i sociala medier.

Efter sitt besök på Plaka skrev Lizen Johansson ett passionerat inlägg på sin Facebook.

Hon förklarade att hennes granne har det riktigt svårt just nu, och uppmanade alla som kan att köpa mat hos honom.

Historien om Jashar Alushi fick snabbt spridning. Över 2000 personer gillade inlägget, och över 1000 personer delade det vidare i sina kanaler. 

– Det var nästan feststämning när jag kom dit på kvällen. Han var sprudlande glad för att så många hade kommit för att visa sin uppskattning. Men maten hade tagit slut redan vid halv sju, så han var lite ledsen över att alla inte hade kunnat beställa, berättar Lizen Johansson.

Grannen Lizen Johansson, 27, tillsammans med Jashar Alushi, 89.
Grannen Lizen Johansson, 27, tillsammans med Jashar Alushi, 89.

Inlägget blev ju viralt väldigt snabbt. Vad tror du att det beror på?
– Dels är det skrivet från hjärtat, vilket jag tror man märker. Sedan tror jag att många kände sympati med honom när de såg bilderna. Han är ju lite äldre, och många kan nog se sin morfar eller farfar i honom.

Är han med på vad det är du har gjort då?
– Nej, jag har fått förklara det där med Facebook. Men jag fortfarande är inte helt säker på att han förstår. Jag måste vara som någon slags digital trollkarl för honom, skrattar Lizen Johansson.

Jashar Alushi, 89, hoppas att restaurangen ska kunna överleva.
Jashar Alushi, 89, hoppas att restaurangen ska kunna överleva.

Idag, drygt en vecka efter att det uppmärksammade Facebookinlägget fick gästerna att flockas inne på Plaka, har intresset svalnat. 

När jag påtalar detta vet Jashar Alushi återigen inte vad han ska säga. Han vet bara att det är svårt, mycket svårt, just nu.

Publisert:

LÄS VIDARE