Thomas attackerades av älg i skidspåret

Slog tillbaka med staven

Av: Claes Olsson

Publicerad:

Plötsligt stod den aggressiva älgen mitt i skidspåret och rörde sig mot honom. Thomas Fehrm slängde sig ner i diket och tog till det enda tillhygget han hade med sig – staven.

– Jag slog till honom och träffade rätt i hornen, det bara skramlade till, säger han.

I tre år har en älg härjat i skidspåren vid skidstadion i Malung. På juldagen råkade Thomas Fehrm, 59, ut för femtontaggaren, rapporterar P4 Dalarna. Vad som skulle vara en lugn juldagstur slutade i kalabalik.

– Jag var där med min fru Cecilia och hennes kusin Marie. På sluttampen åkte jag först och när jag kom ner en bit i backen såg jag att det var fullt av älgspår. Det var upptrampat och såg ganska färskt ut, säger Thomas till Aftonbladet.

När han tittade upp stod den ökända älgen där. Thomas fick stopp på skidorna men älgen bestämde sig för att gå mot honom.

1 av 3 | Foto: Marie Jernberg
Thomas med ”vapnet” en stund efter incidenten.

Diket blev utvägen

– Jag hade ingenstans att ta vägen. Den frustade och var på väg mot mig. Jag fick slänga mig i diket helt enkelt, men när jag låg där så kom han dit och körde ner huvudet. Allt jag såg var det stora huvudet och de stora hornen, säger Thomas.

Han tänkte snabbt och greppade det enda tillhygget han hade. Skidstaven blev till ett vapen.

– Man känner sig ganska liten när man ligger där. Jag menar ett skovelhorn på femton taggar, det vill ju inte jag ha i röven i alla fall. Jag drog till med staven i hornen och då backade han lite. Samtidigt ropade Cecilia och Marie på honom så till slut lommade han i väg bortåt, säger Thomas.

Blev förbannad

Sällskapet hämtade sig och valde sedan att vända och skida tillbaka samma väg som de kom ifrån. Efter älgmötet gick skräcken över till ilska.

– Älgen har varit här i flera år. Måste någon bli skadad innan man gör någonting? Jag hade bara tur att det inte blev värre, säger Thomas.

Han tog upp telefonen och ringde 112. Samtalet blev hetsigt och polisen hade av förklarliga skäl svårt att uppfatta vad som hänt.

– Det blev lite missförstånd, polisen hörde ”älgtjuv” i stället för ”älgtjur” och frågade om han hade vapen. Då blev det komiskt. Vi garvade i spåret, säger Thomas.

Men ilskan bestod. Thomas menar att flera personer har avstått från att nyttja skidspåren på grund av älgen och han hade hoppats på skyddsjakt.

Men någon sådan behövdes inte. Redan dagen efter, på annandag jul, fälldes älgen av ett jaktlag i området.

Publicerad:

LÄS VIDARE