Kongressen röstar om Iran-åtgärder

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anländer till USA:s kongress för att få information om attacken mot Qassem Soleimani.

Under torsdagen ska USA:s kongress rösta om ett förslag som begränsar president Donald Trumps befogenheter att vidta nya militära åtgärder mot Iran.

Sedan USA:s kongress informerats om beslutet att attackera den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani bröt några republikaner mot partivännerna.

– Det var den värsta genomgången i en militär fråga jag har varit med om, sade senatorn Mike Lee.

Nancy Pelosi meddelade redan i måndags – före de iranska attackerna mot amerikanska militärbaser i Irak – att hon tänkte lägga fram en resolution om att regeringen måste upphöra med "militära fientligheter" mot Iran om inte kongressen inte godkänner det eller förklarar Iran krig.

"Presidenten har tydligt visat att han inte har en klar strategi för att hålla det amerikanska folket säkert, lyckas få till en nedtrappning med Iran och en stabilisering i regionen", säger Nancy Pelosi i ett skriftligt uttalande.

Enligt en lag från 1973 måste presidenten meddela kongressen inför större militära aktioner, men Trump hade fram till onsdagen inte gett ledamöterna någon information om bakgrunden till sitt beslut.

Reaktioner enligt partilinjen

Det demokratstyrda representanthuset väntas med marginal rösta ja för resolutionen. Det är däremot tveksamt om senaten, kontrollerad av Republikanerna, bifaller ett liknande förslag.

Läget förändrades inte efter att kongressens samtliga 535 medlemmar på onsdagen informerats om beslutet att attackera den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

– Vi fick veta att det fanns ett omedelbart hot från Soleimanis styrkor mot amerikaner. Men jag är inte helt övertygad om att så var fallet, säger demokraten Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikesutskott.

Reaktionerna bland kongressledamöterna följde i stort partilinjen i kongressen – Republikanerna gillade vad de hörde från Vita huset, Demokraterna var mer avståndstagande. Men det fanns de som bröt mot sina partivänner.

"En förolämpning"

Medan republikanske senatorn Jim Risch från Idaho sade att det var en av de bästa genomgångar han varit med om i sin tid i Washington sade senatorn Mike Lee från grannstaten Utah enligt CNN att:

– Det var den värsta genomgången i en militär fråga jag har varit med om.

Republikanen Lee fick medhåll från senatorn Rand Paul, som i CNN sade att attacken var "en förolämpning mot konstitutionen".

Såväl Mike Lee som Rand Paul uppger att de kommer att rösta för resolutionen deras politiska motståndare lägger fram. Ytterligare minst två republikaner måste bryta från partilinjen för att förslaget ska gå igenom.

PODD Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM