Centern vill se fler kommunmiljarder

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT
Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

Kommunerna och sjukvården behöver flera miljarder ytterligare än vad regeringen, C och L redan har utlovat, anser Centerpartiet.

– Det är vår första prioritet i budgetförhandlingarna, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare.

De 20 miljarder kronor ytterligare som redan aviserats under mandatperioden fram till 2022, räcker inte för att fylla behoven, framhåller Jonsson i samband med sitt jultal.

– Det behövs många fler miljarder, säger han och talar om att behoven är stora inom sjukvården.

– Kommunerna behöver också mer pengar, inte minst de som sitter i en oerhört besvärlig sits med ett vikande skatteunderlag och minskande befolkning.

Han gör klart, som partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström redan flaggat för, att påfyllning måste ske redan i vårändringsbudgeten i april för 2020.

Hur många miljarder?

Men han vill inte gå in på hur många miljarder som behovet kan tänkas motsvara.

– Vi har inte satt någon siffra på år det här, det vi säger idag är att det här är vår första budgetprioritering. Och vi vet inte hur stort reformutrymmet är och vilka omprioriteringar man kan göra, säger Jonsson.

På frågan om han tror att något av de tre andra partierna som är med i budgetförhandlingarna, det vill säga S, MP och L, kommer att motsätta sig mer pengar till kommunerna, svarar han:

– Frågan är på vilken nivå man hamnar.

Besviken på M

Jonsson, som är vice ordförande i C och som vikarierar som partiledare tills vidare under Annie Lööfs föräldraledighet, uttalade i jultalet besvikelse över Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna. Han syftar på Moderatledarens första möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det är ett oerhört stort steg, nu var första gången han sade att han är beredd att förhandla med SD, det har han aldrig gjort förut, säger Jonsson.

Han påminner om att Kristersson dittills hade varit mycket tydlig med att han inte tänkte samverka, samarbeta eller förhandla.

TT: Vad skulle Kristersson gjort istället då, om han vill ha inflytande över politiken?

– Det finns ju alla möjligheter för M att ha inflytande, inte minst genom de breda överenskommelserna, säger Jonsson och beklagar att M snarare, som han ser det, verkar vilja hoppa av den ena överenskommelsen efter den andra.

Ökat kvinnoskydd

I jultalet gick Jonsson in på våld i nära relationer, ett problem som enligt honom lätt kommer i skymundan av gängkriminalitet och skjutningar. En pappa som dödat sitt barns mamma ska aldrig kunna få vårdnaden om barnet, föreslår Centerpartiet.

– 70 procent av de kvinnor som dödas i det här landet, dödas av sina män, påpekar Jonsson

C vill se lagkrav på att den förälder som dödat den andra föräldern ska fråntas vårdnaden av gemensamma barn efter lagakraftvunnen dom för mord eller dråp.

C vill också kriminalisera "ett kontrollerande beteende". Jonsson exemplifierar med män som kontrollerar var kvinnor är, deras utgifter, samtal och meddelanden.

Det tredje förslaget gäller brottet grov kvinnofridskränkning. Här vill C höja minimistraffet från nio månader till ett år, och maximistraffet från sex till tio år (samma som för brottet grov misshandel).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM