Nya fyrverkeriregler ska minska olyckorna

avTT

Publicerad:
Foto: Thomas Johansson/TT
Numera krävs tillstånd och utbildning för att skjuta av raketer med pinne. Arkivbild.

Har du planer på att skjuta raketer på nyår? Då får du nog tänka om – eller skaffa dig ett tillstånd.

Sedan i somras gäller nya regler för den som vill skjuta raketer, en del i arbetet för att minska olyckorna.

Cirka 100 personer skadas varje år så pass allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är en av orsakerna till att det nu endast är tillåtet att skjuta upp en raket med pinne om du har tillstånd och utbildning.

– Vi har sett att just den typen av fyrverkerier har varit överrepresenterad i olycksstatistiken, säger Rolf Weinander, handläggare vid MSB, och fortsätter:

– 40 procent av olyckorna som rapporterats in har varit med raketer, säger han.

Mycket slarv

De nya reglerna som trädde i kraft den första juni har varit på gång en längre tid där även branschen varit drivande i frågan.

– Vi har sett att det har varit ett visst missbruk kring raketer. En sak som gör att det lätt händer olyckor är att människor gör fel. Det är noga att man ställer upp raketen rätt så att den går åt rätt håll. Det slarvas och folk är onyktra – vi tyckte att riskerna är för stora, säger Rolf Weinander.

– I princip alla olyckor beror på felaktig hantering av fyrverkerierna. Om alla följde de instruktioner som finns med på förpackningen och om alla höll sig nyktra så skulle vi knappt se några olyckor. De (fyrverkerierna) är inte farliga om man använder dem på rätt sätt, säger han.

Inte mindre fyrverkerier

Den nya regleringen från juni gäller enbart raketer på pinne. Sedan tidigare finns förbud mot exempelvis smällare och tyngre raketer. Det är däremot fortfarande tillåtet att använda bland annat fyrverkeritårtor utan tillstånd.

MSB hoppas på att de nya regeländringarna ska ge resultat. Däremot tror inte Weinander att det kommer att leda till att vi ser mindre fyrverkerier på nyårsafton.

– Nej, det tror jag inte. Människor kommer välja andra typer, man kanske köper mer av något annat. Men jag tror inte att det blir mindre skjutande, säger han.

Publicerad: