Ovanligt stor risk för översvämningar

Av: TT

Publicerad:
Högt vatten i Mälaren vid Gamla stan i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT
Högt vatten i Mälaren vid Gamla stan i Stockholm.

Vattnet står högt från kust till kust. SMHI varnar för översvämningar på flera håll i södra och mellersta Sverige.

– Det är ett ovanligt stort område som berörs, säger hydrolog Bent Göransson.

Från Västra Götaland och Halland över till Södermanland, Uppsala och Stockholms län har SMHI utfärdat klass 1-varningar för de höga mängderna i sjöar och vattendrag.

– Under den senaste månaden har det varit mycket nederbörd, regn, men även snö som smält. Det har fyllt på i markerna och sedan runnit ut i vattendragen. Det rinner till överallt. Sjöarna har fyllts upp, sedan har det kommit ytterligare regn, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Besvärligast har det varit i Värmland, där Glafsfjorden och Byälven svämmat över.

– Där ser det ut att ha nått kulmen nu. Det ska börja klinga av, men det är fortfarande höga flöden, så det är inte lugnt på det sättet, säger Bent Göransson.

Kring Mälaren har flera områden svämmat över och under onsdagen öppnades Slussen i Stockholm upp extra mycket för att tappa ut mer i Östersjön.

– Det ser ut som att det har haft god effekt. Det kan vara så att stigningen upphört helt. Men det rinner till mycket i åarna runt Mälaren, säger Bent Göransson.

Vattennivåerna ser ut att sjunka till mer normala nivåer i nästa vecka.

– Tittar man på nederbördsprognoserna väntas inte några stora regnmängder, men det är ett ganska osäkert läge, säger Bent Göransson.

Publicerad: