Nyheter

Emmy, 31, spreds som Greta Thunberg med vapen

Av: 

TT

NYHETER

Svenska Emmy Slinge, 31, lade upp en video på Twitter med ett skjutvapen. Men hon misstogs för Greta Thunberg och videon stals och spreds av en brasiliansk politiker.

– Det enda jag gjort i tre dygn nu är att sitta och småskratta om hur surrealistiskt det här är, säger Emmy Slinge.

Hon har tidigare fått höra från sina vänner att hon är lik klimataktivisten Greta Thunberg, men mer på ett skämtsamt sätt.

Tränade med AR-15

Det var i lördags som Slinge tränade med sitt långdistansvapen av typen AR-15 på en skjutbana med några vänner. En sekvens där hon ligger ner med blicken i kikarsiktet filmade hon med ett stativ. Emmy Slinge har ett stort skytteintresse som hon gärna delar med sig av, bilder på vapen och träning läggs upp i sociala medier. Hon publicerade videon på Twitter.

– Jag tänkte inte mer på det förrän jag kom ut från frisören på tisdag kväll och hade 500 notiser på telefonen, och alla var på portugisiska. "Nu är det något som har blivit fel", tänkte jag.

Videon blev enligt Emmy först delad som just ett skämt om att hon liknade Thunberg, då en kompis skrev "När Greta ser dig ta sugrör på Mcdonalds". Sedan tog vissa videon på allvar.

I samma veva kallade Brasiliens president Jair Bolsonaro Thunberg "pirralha", fritt översatt till snorunge, efter att hon fördömt mord som begåtts i regnskogen i Amazonas på två personer ur landets ursprungsbefolkning.

Videon där Emmy Slinge avlossar skott laddades ned och spreds av São Paulo-politikern Leticia Aguiar, som även satte sin egen logotyp på klippet. Hon Twittrade den 10 december: "Till och med snorungen (pirralha) Greta Thunberg skjuter." Videon har senare tagits bort.

"Mycket värre skit"

I efterhand reagerar Emmy Slinge kraftigast på att just den brasilianska politikern helt ohämmat tog videon, och att hon försökte smutskasta Greta Thunberg.

– Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tänka mig vilken spridning detta skulle få och vilken vinkel folk skulle dra av det hela. Min intention var aldrig att smutskasta Greta.

Hon tycker att det ligger lite i tiden med bristande källkritik och att klipp som gynnar ens agenda sprids vidare okritiskt.

– Det är ju jättetråkigt, men det är så vi lever nu. Därför svarar jag ju mer än gärna när journalister från hela världen har kontaktat mig och bekräftat att det är jag och inte Greta i videon. Det är väl det minsta jag kan göra.

– Sedan tror jag att hon får ta emot mycket värre skit från andra håll, och hon klarar av det med bravur, säger Emmy Slinge.

TT har sökt Leticia Aguiar för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: