Hongkongbor visar stöd för uigurer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Hongkongbor demonstrerade till stöd för uigurerna, den muslimska minoriteten som förtrycks på andra sidan Kina.

Söndagens protester följdes av drabbningar med polis.

1 av 2 | Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Kravallpoliser ingriper vid demonstrationen i Hongkong.

Under de senaste månadernas demokratiprotester i Hongkong har det förekommit slagord och banderoller som lyft uigurernas sak, men söndagens demonstration är den första som helt tillägnas uigurerna.

Demokratiaktivisterna drar paralleller mellan det som sker i Hongkong och det som sker i den autonoma Xinjiang-provinsen i nordväst. I folksamlingen vajade den tidigare statsbildningen Östturkestans ljusblå flagga, som separatistiska uigurer använder.

– Vi ska inte glömma bort dem som vi har ett gemensamt mål med: vår kamp för frihet och demokrati och ilskan mot Kinas kommunistparti, sade en av talarna.

Kravallpolis ingrep mot demonstranter som tog ned en kinesisk flagga från en myndighetsbyggnad. Poliserna skingrade folkmassan med pepparsprej och möttes av kastade flaskor och stenar.

– Kinas regering är besatt av att ha kontroll, säger demonstranten Katherine som arbetar inom Hongkongs offentliga förvaltning till AFP.

– I Xinjiang gör de som de gör för att de har makt att göra det. När de tar över Hongkong kommer de att göra samma sak, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN