Margot Wallström avgår

Löfven presenterar hennes efterträdare på tisdag

Utrikesminister Margot Wallström (S) avgår, meddelar hon själv på Facebook.

”Som ni kanske har sett kommer jag inom kort att formellt be statsministern om att få lämna regeringen”, skriver hon i inlägget.

Stefan Löfven kommer att ge besked om vem som tar över vid riksdagens öppnande på tisdag.

– Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen, säger statsministern.

Margot Wallström, 64, har varit utrikesminister sedan Stefan Löfven blev statsminister 2014.

Nu meddelar hon plötsligt att hon lämnar den rödgröna regeringen av familjeskäl.

Det är ett beslut som har varit både lätt och svårt att fatta.

Det har varit lätt, eftersom att allt har sin tid och sitt slut. Nu vill jag ha mer tid med min familj och mina barnbarn”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Hon påpekar samtidigt att beslutet inte var lätt att fatta.

Men det har också tagit emot, eftersom det här är ett av de viktigaste och mest meningsfulla uppdrag man kan ha:

Under de senaste fem åren har vi åstadkommit så mycket. Man kan säga att vi har spelat i den högsta utrikespolitiska ligan.

Veteran inom S

Margot Wallström är en av de riktiga veteranerna inom Socialdemokraterna.

Hon kom in i riksdagen första gången 1979 och fick sin första ministerpost knappt tio år senare.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander säger att statsministern ger besked om vem som tar Wallströms plats inom kort.

– Statsministern kommer att, i samband med riksdagens öppnande på tisdag, återkomma om vem som blir Sveriges nya utrikesminister, säger han.

Stefan Löfven menar i en kommentar att Sverige, med Wallström som utrikesminister, har mött stor respekt och uppskattning i världen.

– Den feministiska utrikespolitiken har fått ett enormt genomslag i världen. Vi blev inröstade i FN:s säkerhetsråd med betydande marginal, och genomförde ett framgångsrikt tvåårigt medlemskap. Vi har gjort viktiga diplomatiska insatser bland annat på Koreahalvön, för Jemen och för kärnvapennedrustning, säger han.

”Stått upp för jämställdheten”

Löfven menar vidare att Wallström är en politiker som står upp för det hon tror på.

– De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen.

Publisert:

LÄS VIDARE