Philip Manshaus i förhör: Jag ville döda så många som möjligt

Förhören bekräftar terrormotivet

När den misstänkte terroristen Philip Manshaus attackerade moskén i norska Bærum hade han ett mål.

Han ville döda så många som möjligt.

Det säger 21-åringen i förhör med polisen, enligt uppgifter till VG.

Philip Manshaus, som sitter häktad för terroristbrott och mord, har i förhör berättat bakgrunden till händelserna i Bærum utanför Oslo den 10 augusti.

Oslopolisens övertygelse om att attacken mot al-Noor moskén kan kopplas till religion och en vilja att skrämma muslimer bekräftas i förhören, skriver VG.

– Teorin om att motivet till attacken mot moskén bygger på religion har stärkts i förhören med den misstänkte, har åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby tidigare sagt på en presskonferens, enligt tidningen.

Systern hittades död

Philip Manshaus har enligt VG:s uppgifter sagt att han ville skjuta ihjäl så många som möjligt i moskén.

Varken åklagaren eller den misstänktes advokat Unni Fries vill uttala sig om vad som sagts i förhören.

Förutom attacken mot moskén misstänks Philip Manshaus ha skjutit ihjäl sin 17-åriga adoptivsyster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Hon hittades död i syskonens bostad i Bærum på kvällen efter dådet.

Övermannades i moskén

När gärningsmannen beväpnad med två skjutvapen slog till strax innan klockan fyra på eftermiddagen hade bönen avslutats och folk gått hem.

Bara tre män var kvar. Mohamed Rafiq såg gärningsmannen komma och lyckades övermanna och hålla fast honom i väntan på polisen.

Flera skott avlossades men ingen skadades allvarligt i moskén.

Högerextrema åsikter

Polisen bekräftade tidigt i utredningen att Philip Manshaus hyser högerextrema och främlingsfientliga åsikter.

Kort före moskéattacken skrev han på ett internetforum en uppmaning om ”raskrig” och att ”Valhall väntar”. Han har också lovordat terrordådet i nyzeeländska Christchurch i mars och masskjutningen i amerikanska El Paso tidigare i augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE