Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Greta Thunberg snart framme i New York

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Någon gång under onsdagen väntas klimataktivisten Greta Thunberg angöra New York efter sin två veckor långa båtfärd.

Det skriver hon själv på Twitter.

Sedan väntar bland annat FN:s klimattoppmöte 23 september och klimatkonferensen COP25 i Chile i december.

Om allt går som det ska kommer Greta Thunberg att angöra New Yorks North Cove Marina under onsdagen, skriver hon på sitt Twitterkonto.

Den två veckor långa färden på båten Malizia II tycks snart vara över och då börjar ett nytt äventyr för 16-åringen, som blivit världskänd för sin klimatstrejk varje fredag.

Efter att hon slutade nian i början av sommaren har hon nu tagit sabbatsår från skolan för att ägna sig åt klimatfrågan på heltid. Några av sakerna hon har på agendan är FN:s klimattoppmöte i New York den 23 september och klimatkonferensen COP25 i Santiago i Chile den 2 till 13 december.

Att döma av Greta Thunbergs officiella Facebooksida tycks flera användare se fram emot att hon kommer till New York, och några av dem planerar att välkomna henne på Manhattan. På aktivistplattformen The Action Network har gruppen US Climate Strike samlat över 500 användare som meddelat att de vill välkomna Greta Thunberg när hon angör New York.

Samma grupp planerar även en klimatstrejk den 20 september, fredagen före klimattoppmötet i New York.

Aftonbladet har varit i kontakt med Greta Thunbergs presstalesperson som uppger att det inte är helt bekräftat vad 16-åringens planer är efter ankomst, men att en presskonferens med stor sannolikhet kan bli aktuell.

”Står bakom”

Aftonbladet har tidigare berättat om resan på Malizia II, som Greta gör med bland annat pappan Svante Thunberg.

Malizia II är en tävlingsbåt, och besättningen erbjöd 16-åringen att lifta med dem när de hörde att hon inte vill flyga till USA av klimatskäl.

I ett inlägg på Instagram berättade de om beslutet att köra Greta över Atlanten.

”Gretas uppdrag är något vi verkligen står bakom och tror på, Greta är en ambassadör som levererar ett viktigt budskap om samhället och våra framtida generationers överlevnad och vi är hedrade över att få möjligheten att ta henne till Amerika för att hon ska kunna fortsätta sitt arbete” skrev de i inlägget.

Fartygets två kaptener heter Boris Hermann och Pierre Casiraghi. Den sistnämnde är son till prinsessan Caroline av Monaco.

I sitt senaste videoklipp från i söndags, som skickats via satellit, säger Greta Thunberg:

– Vi gör nu 20–25 knop, i går kom vi upp i 30 knop.

I klippet går det att se de höga vågorna, och den starka vinden:

– Det är mycket hård sjö, väldigt höga vågor, säger hon vidare.

Tåg och buss

Efter mötet i New York har Greta Thunberg sagt att hon ska ta tåg och buss till Chile. Upplägget för den delen av resan är dock oklart, skriver nyhetsbyrån TT. Genom delar av Centralamerika finns det nämligen inga reguljära förbindelser landvägen.

Hur Greta Thunberg ska ta sig hem från USA under 2020 är inte bestämt ännu.

Klart är dock att skolstrejken i Sverige kommer att fortsätta, även utan Greta, har flera ungdomar sagt till Aftonbladet.

Nyhetsbyrån Reuters skriver också att antalet som klimatstrejkar i världen nu beräknas vara 3,6 miljoner människor i 169 länder.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Greta Thunberg närmar sig New York

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Greta Thunberg

Klimatförändringar

New York