Malmö

Gatubibliotek kan bli verklighet redan i höst

Av: 

Robert Rosén

Stefan Wahlstedt, biträdande stadsbibliotekarie.

Foto: Robert Rosén.

NYHETER

Bibliotek kommer att synas på Malmös gator.

Än är projektet i sin linda – men förhoppningen är att de första biblioteken öppnar upp under hösten.

– Nånting borde vi kunna göra här under hösten tycker jag, säger Stefan Wahlstedt, biträdande stadsbibliotekarie.

I förra veckan kom beskedet att kulturnämnden beviljat medborgarförslaget om gatubibliotek i Malmö. Att skapa dessa kommer att ingå i bibliotekens framtida utvecklingsarbete.

– Det var någonting som uppenbarligen var efterfrågat bland Malmöborna. Då kände vi att vi ville svara på det med att godkänna det, säger Amanda Onsberg Brumark (L), kulturnämndens vice ordförande.

Gatubibliotek innebär att att stadsbor kan ta med sig eller lämna av böcker på små bibliotek som kommer finnas utmed gatorna. När Malmöborna kommer få ta del av de nya biblioteken är däremot oklart.

– Det kan jag inte riktigt säga nu på förhand, men det ska ingå i biblioteksverksamhetens framtida utvecklingsarbete. Det är mycket de som får avgöra hur man ska organisera det, när det blir av och var de kommer placeras. Såna administrativa frågor, säger Amanda Onsberg Brumark.

”Man kan få fler att bli faddrar”

De nya biblioteken kommer att administreras av de kommunala biblioteken. På Stadsbiblioteket glädjer man sig över att man i fortsättningen kommer kunna låna böcker medan man strosar på gatan.

– Det är jättekul. Det är verkligen i demokratins anda, att det kommer från Malmöborna. Sen är det ju inte ett nytt fenomen utan det har funnits i olika former på olika ställen, säger Stefan Wahlstedt, biträdande stadsbibliotekarie i Malmö.

Då beslutet är så pass färskt har man ännu inte bestämt hur gatubiblioteken egentligen ska fungera.

– Hur får man en hållbarhet och ett ägandeskap i det? Jag har klurat på det, nu har vi inte hunnit förankra hur vi ska göra, men fadderskapstanken. Att man kan få fler att bli faddrar för såna här gatubibliotek är en tanke som jag tror skulle kunna vara hållbar. Att biblioteket söker faddrar för gatubibliotek i Malmö, säger Stefan Wahlstedt.

Det politiska beslutet är fattat och nu hänger det på biblioteken att bestämma hur det ska fungera och hur de små biblioteken längs gatan ska se ut.

– Det får man låta nån titta på och ta fram ett koncept för hur det ska se ut.

Räknar med minst elva bibliotek

Från bibliotekens håll finns en förhoppning om att kunna lansera gatubiblioteken innan årsskiftet.

– Under senhösten kanske. Då borde vi kunna rulla ut någonting, sen mer efter årsskiftet.

Ytterligare ett frågetecken är var de nya biblioteken ska vara utplacerade. I samband med att kulturnämnden beviljade beslutet nämndes platser där många passerar som troliga.

– Vi har ju tio områdesbibliotek i Malmö som har rätt bra koll på sina närområden. Man kan tänka sig att det ligger ett ägandeskap där också. Att de kan få se till sin närmiljö var det skulle kunna behövas.

Med elva bibliotek i staden räknar Stefan Wahlstedt med minst elva gatubibliotek spridda i staden. Hur många, och vilka, böcker som kommer finnas med i början är även det en fråga som det inte finns något svar på.

”Det ska vara ett enkelt system”

– Jag tror det är bra att det inte är för stort. Det ska vara ett enkelt system. Någon form av låda där man kan ha dem i och där de är synliga.

Att låna böcker på gatan ser Stefan Wahlstedt som positivt för biblioteksverksamheten.

– Det här med ägandeskap eller fadderskap tänker jag mig kan bredda intresset för läsning och ansvaret att det är många som är intresserade och bryr sig. Man kan tipsa om sina favoriter och delge andra vad man läst. Det är ett naturligt sätt att dela med sig av läsning och litteratur.

Vad kostnaden för gatubiblioteken kommer landa på är i nuläget okänt.

– Detta får vi se inom sinom tid hur mycket det kostar. Sen får vi utvärdera. Är det väldigt positivt respons kanske det utökas. Det är såna saker som kommer sen helt enkelt, säger Amanda Onsberg Brumark.

Ett privat gatubibliotek i Malmö finns sedan tidigare i Limhamn

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

Publisert:

LÄS VIDARE

Man åtalas för hakkors i biblioteksböcker

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Bibliotek

Böcker