Knivmördades för mobiltelefon – gärningsman straffmyndig

Anna-Lena Lernhede, 56, knivhöggs i hjärtat när hon blev rånad på sin mobil.

En 12 år gammal pojke misstänktes ligga bakom dådet.

Men efter utredning visar det sig att pojken är äldre – och straffmyndig.

– Han har yttrat sig om misstankarna, säger kammaråklagare Thomas Willén.

På en gångbro i närheten av en skola i Kungälv den 10 maj skedde det rånförsök som skulle få 56-åriga Anna-Lena Lernhede att mista livet.

Anna-Lena var på väg hem från en väninna när hon stoppades av en tonårspojke som försökte stjäla hennes mobiltelefon. I samband med rånet fick Anna-Lena två knivhugg i hjärtat. Efter att ha vårdats på sjukhus i tolv dagar dog hon.

– Det var fruktansvärt att se hur hon kämpade in i det sista. Men till slut orkade kroppen helt enkelt inte mer. Det blev för plågsamt för henne. Hon var världens finaste person. Det finns inte så många av dem därute men mamma var verkligen en av dem. En helt fantastisk människa, sa Anna-Lenas dotter Mari till Aftonbladet i slutet av maj.

Mobiltelefonen, en gammal modell med sprucken skärm, fick knivmannen aldrig med sig.

Anna-Lena blev 56 år gammal.
Anna-Lena blev 56 år gammal.

”Gott bevisläge”

Polisen hade tidigt misstankar om vem gärningsmannen var. Enligt uppgifter till Aftonbladet bedömdes han vara 12 år gammal.

Men efter utredning visar det sig nu att den misstänkte mördaren, som även är misstänkt för grovt rån, i själva verket var 16 år gammal vid dådet.

– Det har inkommit massa olika uppgifter som gör att man på goda grunder kan säga att personen var straffmyndig vid gärningen. Det fanns misstankar om det redan inledningsvis men nu har det blivit mer konkret, säger kammaråklagre Thomas Willén, som inte vill kommentera uppgifterna närmare.

Hur ser bevisningen ut?

– Min bedömning är att bevisläget är gott. Mer än så vill jag inte säga.

Anna-Lena Lernhede knivhöggs till döds. Här med dottern Mari som vakade vid hennes sida.
Anna-Lena Lernhede knivhöggs till döds. Här med dottern Mari som vakade vid hennes sida.

Ville ha en ”omstart”

Den misstänkta gärningsmannen ska ha haft ett tungt missbruk och har varit omhändertagen av socialtjänsten sedan 10 års ålder. Bara några veckor innan han mötte Anna-Lena Lernhede greps han av polis, med narkotika i kroppen och kniv i fickan.

Inför den efterföljande förhandlingen om tvångsvård enligt LVU, lagen om vård av unga, sa pojken att han ”lämnat drogerna bakom sig” och att han ville ha en ”omstart i livet”.

Är frihetsberövad

På frågan om 16-åringen tagit ställning till brottsmisstankarna, säger Thomas Willén ja.

– Han har yttrat sig om misstankarna. Men vad han sagt vill jag inte gå in på.

Kammaråklagare Thomas Willén säger att utredningen fortsätter. Han har ingen prognos för när han kan tänkas väcka åtal.

– Det förtjänar att påpekas att personen är frihetsberövad, han är tvångsomhändertagen enligt LVU och placerad på ett låst SIS-hem. Han är inte anhållen eller begärd häktad, det är just nu tillräckligt med det frihetsberövande som finns.

Om en person är minderårig kan inget åtal väckas. De som är straffmyndiga men under 18 år döms ofta till sluten ungdomsvård.

Publisert:

LÄS VIDARE