SCB, Statistiska centralbyrån

Socialdemokraterna ökar kraftigt, SD backar mest

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Socialdemokraterna ökar mest, med 8,7 procentenheter.

Sverigedemokraterna backar mest, med 5,6 procentenheter.

Det visar SCB:s partisympatiundersökning för maj 2020.

Kraftigaste ökningen står Socialdemokraterna för. De har ökat från 25,0 procent i november 2019 till 33,7 procent i maj 2020, enligt partisympatiundersökningen. Novembersiffran var den lägsta partiet haft sedan undersökningen inleddes 1972.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till Aftonbladet:

– Sverige har befunnit sig i, och befinner sig fortfarande, i ett exceptionellt läge. Jag tror det är för tidigt att dra några politiska slutsatser av de här siffrorna. Det är inte fokus på opinionssiffrorna, nu behöver vi fortsatt jobba med att minska smittspridningen och skydda svenska jobb och ekonomi.

Bara ett parti till går framåt i SCB-undersökningen, Moderaterna, som det senaste halvåret ökat från 18,4 till 20,1 procent.

– Vi är mitt i mandatperioden och vi har sett i Sverige, som i många andra länder, att väljarna framförallt i krisens första fas sluter upp bakom sin regering, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer till nyhetsbyrån TT.

SD backar mest

Alla andra partier backar. Mest tappar Sverigedemokraterna, från 22,7 i november till 17,1 procent nu i maj. SD ligger nu under valresultatet för 2018, då partiet fick 17,5 procent av rösterna.

– Befolkningen sluter upp kring sittande regering i tuffa tider som denna, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Precis som i novembermätningen ligger Liberalerna under riksdagsspärren, nu med 3,3 procent.

– Det är klart att det är tungt och det har varit tungt en längre tid. Det finns bara en lösning och det är att leverera politik som ger förtroende och då måste vi lyssna på väljarna och ge svar, säger partisekreterare Juno Blom (L) till Dagens Nyheter.

PartiSkattning maj 2020Skattning november 2019
C6,07,4
L3,33,8
M20,118,4
KD6,46,8
S33,725,0
V8,28,6
MP4,15,2
SD17,122,7
Källa: SCB, Partisympatiundersökningen maj 2020

Väljarströmmarna sedan novembermätningen 2019 är positiv läsning för S.

– Socialdemokraterna har vunnit väljare från flera håll, i synnerhet från gruppen ”vet ej” och Sverigedemokraterna, säger Regina Vilkénas, statistiker på SCB.

Nettoflöden från november 2019 till maj 2020.

SCB konstaterar att andelen osäkra i väljarkåren var omkring tolv procent i maj 2020.

Statistiska centralbyrån har justerat metoden för att ta fram en skattning av valresultatet om det hade varit val i dag. Därför skiljer sig siffrorna från november 2019 mot tidigare publicerade siffror.

Partisympatiundersökningen genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 208 röstberättigade. Efter bortfall var det totala antalet svarande 4 888 personer. Data samlades in under perioden 29 april till 27 maj.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Statsminister Stefan Löfven (S).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonas Sjöstedt vann debatten - ska fira med körsbärsjuice

ÄMNEN I ARTIKELN

SCB, Statistiska centralbyrån

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Opinionsundersökningar