Uppsala

Aktivisterna vägrar lämna trädkojan – polis tillkallades

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Uppsala kommun tvingas avbryta arbetet med att riva trädkojan.
Uppsala kommun tvingas avbryta arbetet med att riva trädkojan.

NYHETER

Uppsala kommun tvingades på förmiddagen att avbyta arbetet med rivningen av den omdiskuterade trädkojan i Blodstensskogen i Eriksberg efter att flera aktivister barrikaderat sig i kojan.

– Vi kan inte garantera säkerheten just nu, säger Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.

Uppsala kommuns byggplaner i Eriksberg har blivit en känslig fråga som också splittrar de politiska partierna.

I ett försök att rädda Blodstensskogen som, i kommunens planer ska rivas till förmån för nya bostäder, har aktivister byggt en jättelik trädkoja och ytterligare plattformar som är placerade på hög höjd i skogen.

Uppsala kommun har tidigare meddelat att kojan ska rivas då man anser att den stora trädkojan dels saknar bygglov, men också innebär en säkerhetsrisk.

”Vi har fått avbryta arbetet”

På tisdagsförmiddagen var det tänkt att kommunen skulle påbörja rivningsarbetet. Men när arbetet skulle dra igång visade det sig att flera av aktivisterna hade barrikaderat sig i och under kojan, och arbetet fick avbrytas.

– Vi var igång här vid halv åtta, då visade det sig att det fanns folk i den här kojan. Vi har försökt föra en dialog, men vi har inte lyckas få dem att frivilligt ta sig ned, säger Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vad händer nu?
– Vi har fått avbryta arbetet med att plocka den den här kojan så länge, vi kan inte garantera säkerheten just nu.

Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.

Därför kan inte polisen ingripa

Tidigare på tisdagsmorgonen var också polisen på plats i skogen då någon ska ha kapat en lina som var tänkt att användas för att riva kojan.

– En lina som behövs för att kunna riva kojan har skurits sönder och vi har upprättat en anmälan om skadegörelse. Efter detta har polisen lämnat platsen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson RLC Mitt.

Vad kan polisen göra åt situationen?
– Då kommunen inte inkommit med någon begäran om handräckning är den polisiära delen avslutad för tillfället, men kan återupptas om en begäran inkommer.

Kommunen begär handräckning

Enligt Uppsala kommun har en formell ansökan om handräckning lämnats in till Kronofogdemyndigheten.

– Just nu har vi en formell ansökan till Kronofogdemyndigheten för en avvisning av personerna som finns på de här platserna, efter det kommer polisen att kunna vara behjälplig i att säkerställa vårt arbete här, fortsätter Ingemar Carlsson.

Hur länge tror du att det här kan pågå?
– Frågan har ställts tidigare, men jag kan inte svara på det. Vi hoppas att beslut kan komma så snart som möjligt, men det kan säkert ta både en och två dagar beroende på belastningen hos myndigheten. Under den tiden drar vi tillbaka våra styrkor och avvaktar.

Aktivisterna har inga planer på att lämna trädkojan som är placerad högt upp mellan flera träd.

”Stannar så länge det behövs”

Aftonbladet var tidigare på plats i Blodstensskogen och fick då också en pratstund med de två aktivisterna som berättar att de kommer att stanna där så länge det behövs.

– Vi gör det här för att vi inte litar på att den rättsliga processen, att skogen ska bli kvar, säger en av aktivisterna som dock inte vill uppge sitt namn.

Hur länge kommer ni att stanna där uppe?
– Vi stannar här så länge det behövs.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Genomförde avancerade stölder med preparerad väska

Gängbråk i Uppsala – 19 personer omhändertagna

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Kronofogdemyndigheten

Eriksberg (Uppsala)

Skadegörelse