Ytterligare förlängning av valet i Iran

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
I dag går iranierna till valurnorna.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
I dag går iranierna till valurnorna.

NYHETER

För andra gången under valdagen förlänger den iranska regeringen vallokalernas öppettider. Senaste beskedet är att väljarna får möjlighet att rösta fram till klockan 19.30 svensk tid. Det betyder att röstningen tillåts pågå fyra timmar längre än vad som var tänkt.

När den första förlängningen tillkännagavs av den statliga televisionen förklarades beslutet med "en tillströmning av väljare". Och när det informerades om ytterligare förlängning så visades långa köer till olika vallokaler i tv-rutan.

Trots "tillströmningen" väntas valdeltagandet bli lågt i fredagens parlamentsval, vilket i sin tur väntas gynna de konservativa. Och ett parlament dominerat av konservativa kan öka pressen på den sittande moderat konservative president Hassan Rohani. De senaste tio valen har valdeltagandet legat på i snitt 60,5 procent.

Valet är det elfte sedan revolutionen 1979 och kommer i en tid av kraftigt upptrappade spänningar mellan Iran och USA..

I samband med att vallokalerna öppnade syntes landets högste ledare Ali Khamenei i statliga tv-sändningar lägga den första rösten i huvudstaden Teheran.

Han uppmanade samtidigt landets invånare att rösta "så snart som möjligt" i parlamentsvalet för att "garantera landets nationella intressen".

Det folkliga missnöjet i Iran är stort efter flera kriser, dålig ekonomi och korruption i landet.

President Rohani valdes om 2017 efter löften om ökade friheter och tal om fördelar med västliga kontakter.

Kvällen före valet sände statliga medier ett kort klipp där folkets röster förvandlades till torpeder som träffar fiendefartyg som närmar sig Iran.

Publicerad:

LÄS VIDARE