Papegojsjukan

Flera fall av papegojsjuka – män mest drabbade

Av: 

TT

Fågelbord är en potentiell smittkälla för papegojsjukan. På bilden syns dock inga papegojor, men väl två stycken domherrar.
Fågelbord är en potentiell smittkälla för papegojsjukan. På bilden syns dock inga papegojor, men väl två stycken domherrar.

NYHETER

Sedan slutet av förra året har flera personer i Sverige drabbats av papegojsjuka. Många av de drabbade har haft kontakt med fågelbajs, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen, som även heter psittakos, orsakas av en bakterie och ger influensaliknande symtom. I vissa fall kan även lunginflammation och mer allvarliga tillstånd, som hjärninflammation, förekomma.

Sedan september förra året har ett 40-tal sjukdomsfall rapporterats, främst från regionerna Västra Götaland, Stockholm och Jämtland. Tre fjärdedelar av fallen är män, oftast över 50 år, skriver myndigheten.

Fåglar är en reservoar för smittan och flera av de sjuka har kommit i kontakt med fågelträck, till exempel genom hantering av fågelbord eller andra utomhusaktiviteter.

Folkhälsomyndigheten manar därför till försiktighet vid kontakt med fåglar. Nära kontakt med fågelträck, fågelbon och sjuka fåglar bör undvikas. Om ett fågelbord ska rengöras, bör detta ske utomhus. Före rengöringen bör bordet blötas ned med exempelvis såpavatten för att undvika torkad avföring som kan damma. Högtryckstvätt vid rengöringen bör undvikas.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor ökning av papegojsjuka

ÄMNEN I ARTIKELN

Papegojsjukan

Fåglar

Folkhälsomyndigheten