Systembolaget stämmer vinapp: ”Olaglig”

Av:  TT

Systembolaget stämmer den danska vinappen Vivino. Arkivbild.
Systembolaget stämmer den danska vinappen Vivino. Arkivbild.

Den danska vinappen Vivino bryter mot lagen – och utmanar Systembolagets monopol. Det hävdar den svenska alkoholjätten som nu stämmer företaget och hotar med vite.

Vivino lanserades i september i fjol i Sverige och är en app där viner betygsätts, recenseras – och säljs. Systembolaget kräver nu det danska företaget på vite om tre miljoner kronor, rapporterar Dagens Juridik som tagit del av stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

"Vivinos försäljning av alkoholhaltiga drycker står därmed i strid med alkohollagen och är olaglig", skriver Systembolaget i stämningsansökan, där huvudsyftet är att försäljningen via appen ska förbjudas.

Vivino, som har 40 miljoner användare världen över, har också enligt Systembolaget marknadsfört de alkoholhaltiga dryckerna med ord som "fredagsmys", "Halloween" och "Black Friday" i strid med marknadsföringslagen.

Systembolaget uppger att man i januari uppmanade företaget att avsluta marknadsföringen i Sverige. Men Vivino ska då ha hävdat att verksamheten är laglig.

Rättelse: I en tidigare version stavades företaget fel. Vivino stavas just så.

Publisert:

LÄS VIDARE