Stockholm

Trotsade flakförbudet – stoppades av polisen

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Jennys föräldrar tyckte synd om dottern som på grund av coronapandemin inte fick åka flak med klassen under dagens studentfirande.

Mamma Anna tog saken i egna händer och körde runt Jenny och hennes fem vänner på en studentpyntad pickup genom Stockholm, vilket fick polisen att gripa in.

– Vi åkte runt och spelade musik och hade kul. Sen kom två poliser och stoppade oss och sa att det var totalförbud med flak, berättar Jenny, 18 år.

Flaket som klassen från S:t Eriks gymnasium hade bokat till studentfirandet fick ställas in. Transportstyrelsen, som vanligtvis tillåter studenter att åka flak har efter uppmaning från Folkhälsomyndigheten dragit in dispensen i hopp om att minska spridningen av coronaviruset.

– Våra föräldrar tyckte det var tråkigt så då gjorde vi så här i stället. Det var roligt att i alla fall få åka någonting, berättar Jenny.

När Aftonbladet når henne sitter hon i pickupen på väg hem från firandet som blev något kortare än väntat när polisen stoppade ekipaget. Hon är på gott humör trots polisens ingripande.

– Vi åkte runt och spelade musik och hade kul. Sen kom två poliser och stoppade oss och sa att det var totalförbud med flak, säger hon.

Visste ni inte redan att det var förbjudet?

– Alltså. Nej, inte riktigt, säger Jenny.

Firandet avbröts abrupt av polisen.

Foto: LÄSARBILD

”Tog trots allt studenten”

Polisen nöjde sig med att be studenterna kliva ner från pickupen och delade inte ut något straff eller böter. Detta trots att de har rätt till att bötfälla både passagerare och förare för brott mot trafikförordningen.

– Den första polisen var sträng, men den andra var inte riktigt lika sur. De sa bara åt oss att vi inte fick fortsätta åka, säger Jenny.

Men vid det laget hade redan Jenny och hennes vänner redan fått åka den traditionsenliga rundan i Stockholm under flera timmar. Från gymnasiet på Sankt Eriksplan, där sällskapet tog studenten i dag, till Götgatan där polisen till slut satte punkt för festligheterna.

– De vi åkte förbi tyckte det var jätteroligt, flera ropade hurra och började tuta. När polisen kom blev jag först förvånad och undrade vad som hände, sen var det bara att inse att jaha, nu är väl det roliga över, säger Jenny.

Studenterna behövde inte betala någon böter.

Foto: PRIVAT

Viktor Adolphson är yttre befäl på polisen i Södermalm. Han berättar att ekipaget stoppades för att det inte bedömdes vara trafiksäkert.

– Först och främst var det inget riktigt flak, utan en pickup som fem-sex personer stod uppe på. Den delen är inte ämnat för persontrafik alls och var inte säkert.

– Men nej, de fick inga böter. De tog ju trots allt studenten. Då kan vi vara lite snällare ändå, säger Viktor Adolphson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Studentfirande

Coronaviruset

Södermalm