Kommunal: ”Tycker ju att de ska ha betalt”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Annika Holst, ordförande in fritid, service och teknik hos Kommunal i Malmö.
Foto: Kommunal
Annika Holst, ordförande in fritid, service och teknik hos Kommunal i Malmö.

Ungdomar som blir av med sin sommarpraktik får heller ingen ersättning.

Någonting facket sätter sig emot.

– Vi tycker ju att de ska ha betalt, givetvis, säger Annika Holst, lokal ordförande i Kommunal.

Malmö stad har meddelat att de ungdomar som mister sin sommarpraktik på grund av coronaviruset inte heller kommer få betalt. Ersättning kommer nämligen bara att utgå till dem som utför arbetet.

Annika Holst, ordförande inom fritid, service och teknik för fackförbundet Kommunal i Malmö, har varit med och förhandlat fram ersättningen för sommarpraktikanterna.

Ersättning vid utebliven praktik har det däremot inte förhandlats om.

”Blivit lovade ett jobb”

– Vi tycker ju att de ska ha betalt, givetvis. De har blivit lovade ett jobb. Så är det i alla andra anställningar. Har de lovat någonting får de ju betala. Jag har dock inte hunnit prata med arbetsgivaren om det, säger Annika Holst.

I Stockholm beslutade man tidigare i våras att betala ut lönen även till de ungdomar vars jobb ställs in. Sussanne Lundberg, enhetschef på LO-TCO rättsskydd, uttryckte då för Sveriges Radio att det är rätt sak att göra.

När Aftonbladet varit i kontakt med fackets juridiska byrå har de dock inte velat uttala sig ytterligare i frågan.

Foto: Malmö stad
Carina Tempel, HR-direktör.

Praktik - inte jobb

Att Malmö landat i ett annat beslut förklaras med att de haft möjlighet att informera ungdomarna om att utfallet kan bli så, innan de lottat ut praktikplatserna.

– Om det skulle bli så att de måste avsluta sin praktik på grund av covid-19 har vi varit tydliga med att de bara får pengar för de dagar de har varit där. Samtidigt försöker vi givetvis hitta en ersättningsplats, säger Carina Tempel, HR-direktör.

Hon menar att ett viktig skäl för Malmös beslut är att det rör sig om rena praktikplatser och inte något feriearbete eller sommarjobb.

Diskussioner väntar

– Jag tror vi har lite olika förutsättningar (gentemot Stockholm reds. anm.) både kring hur vår praktik är ordnad men även att vi inte hade lottat ut våra platser redan.

Från fackligt håll hoppas man dock på att beslutet ändras - så att de sommarpraktikanter som förlorar sina platser på grund av covid-19 får sin ersättning ändå.

– Jag kommer absolut ta upp diskussionen med arbetsgivaren för att se om vi kan få ett annat beslut från dem, säger Annika Holst.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE