Mejla

Lena Mellin

Därför faller stödet för Socialdemokraterna igen

Löfven kan inte längre surfa på coronavågen

NYHETER

Socialdemokraternas surfande på coronavågen har fått ett abrupt slut.

Partiet har tappat omkring 135 000 väljare den senaste månaden, enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Det normala är att förtroendet för sittande regering stärks under kris – under förutsättning att den inte gör bort sig fullständigt.

Så var det också för regeringens tongivande och största parti, Socialdemokraterna, under coronapandemins första kvartal. Stödet ökade rejält och partiet låg klart över sitt förra valresultat.

Men nu ser det ut som det är slut på surfandet på coronavågen för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. I juni månads väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop minskar stödet för Socialdemokraterna med 2,3 procentenheter vilket motsvarar omkring 135 000 väljare.

 

Men de flesta väljare som övergett Socialdemokraterna sedan den förra mätningen i maj håller sig till politikens vänstra halva. Stödet för både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar även om MP fortfarande ligger under fyraprocentsnivån som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.

Nedgången för Socialdemokraterna och uppgången för Jonas Sjöstedts parti är de två största förändringarna i juni månads väljarbarometer.

Att det skulle vända ner för Socialdemokraterna var väntat. De gjorde sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati i riksdagsvalet 2018. Därefter blev det ännu motigare för dem med opinionssiffror som låg på en klart lägre nivå än det usla valresultatet som var 28,3 procent.

Men att vändningen neråt kom redan nu är överraskande. Det är trots allt bara tre månader sedan coronakrisen blev akut.

Jag hade trott att stödet skulle börja minska då krisen övergick till att bli mer av en renodlad ekonomisk kris med skyhög arbetslöshet och konkursade företag.
 

Men det kom alltså redan nu och det finns sannolikt flera förklaringar till det. En är strulet med coronatesterna som i hög grad beror på otydliga besked från den statliga nivån. Regionerna blev först för två veckor sedan ansvariga för provtagningen, även av grupp tre, övrig samhällsviktig personal. Regionerna har tyckt att den utlovade betalningen från staten har verkat osäker, krånglig att söka och oklar i sin omfattning.

Den senaste tiden har Stefan Löfven knappt setts till. Det kan inte det som aspirerar på att vara landsfader kosta på sig, skriver Lena Mellin.

En annan förklaring kan vara att vi är allmänt less på krisläget och vill tänka på annat. Det är sommar och sol – i alla fall snart.

En tredje förklaring till det minskade stödet för Socialdemokraterna är Stefan Löfven själv. I början upplevdes han som något av en samlande kraft. Men den senaste tiden har man knappt sett till honom förutom i går då de nya resereglerna presenterades. Det kan den som aspirerar på att vara landsfader inte kosta på sig.

 

På söndag har Löfven chans att reparera bilden av sig själv. Då är det partiledardebatt i SVT som följs av en ny på onsdag i riksdagen. Visar Löfven framfötterna kan det vända upp igen för Socialdemokraterna. Men alla väljare som tappats den senaste månaden kommer inte att komma tillbaka om Löfven inte gör stordåd värdig en Herkules.

För Liberalerna är läget fortfarande nattsvart. De ligger kvar på samma nivå som förra månaden, den lägsta sedan mätningarna inleddes för tre decennier sedan. Läget verkar i det närmaste hopplöst och Nyamko Sabuni måste nog redan nu börja fundera på hur hon ska motivera sina valarbetare om två år för att de inte ska lämna walk over.

 

Styrkeförhållandena mellan regeringen och dess samarbetspartier har förändrats i den här mätningen. Regeringen, L och C tappar sammanlagt två procentenheter medan högeroppositionens stöd ökar med 0,7 procentenheter. Vänsteroppositionens stöd ökar med en procentenhet.

En sammanfattning av den nya väljarbarometern är att saker börjar återgå till det normala. Även Socialdemokraternas svaga opinionssiffror.

 

Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes 28 april-5 maj.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristersson (M): Kan bilda regering med SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Lena Mellin

Coronaviruset