Filmaren Michael Moore ersätter Bernie Sanders

CRESTON, IOWA. Det är inte ofta som inhopparen är mer känd än den ordinarie kandidaten i en valkampanj.

Men när filmaren Michael Moore lutar sig mot talarstolen är det inte så många som saknar Bernie Sanders.

Senatorn från Vermont sitter även denna dag fast i riksrättsrättegången mot president Trump. Detta trots att han skulle behöva vara i Iowa för att kampanja inför det första primärvalet på måndag i en process som avgör vem som blir demokraternas presidentkandidat.

Visserligen visar många opinionsmätningar på en liten ledning för Sanders men det är strid på kniven ända in i det sista mot åtminstone tre andra demokrater som alla har seger inom räckhåll.

Dokumentärfilmaren Michael Moore kampanjar för Bernie Sanders.
Dokumentärfilmaren Michael Moore kampanjar för Bernie Sanders.
Senatorn Bernie Sanders kunde inte komma till Iowa på grund av riksrättsrättegången mot Trump.
Senatorn Bernie Sanders kunde inte komma till Iowa på grund av riksrättsrättegången mot Trump.

Hustrun på plats

Sanders har kallat in det tunga artilleriet när han själv inte kan närvara. Vid sidan av Michael Moore är även hustrun Jane Sanders på plats i gymnasieskolan på den lilla orten en timme bilresa från Des Moines.

Moore är tung i bokstavlig bemärkelse, klädd i en svart collegetröja och blå keps talar han till ett drygt 50-tal ortsbor.

– Det är min tionde dag som kampanjarbetare för Bernie Sanders, berättar han. Med Bernie finns det en framtid för USA. En framtid där den ekonomiska kakan delas upp mer jämlikt och där människor har råd att gå till doktorn.

Han syftar på en historia som talaren före honom berättade om hur han hustru inte kunde gå till läkaren för att undersöka sin mage eftersom de inte hade råd med en försäkring. Det magonda visade sig vara cancer men när det konstaterades var det redan för sent.

Sanders hustru Jane Sanders på plats.
Sanders hustru Jane Sanders på plats.

– Jag hör liknande historier varje dag när jag reser runt i Iowa, säger Moore. Jag begriper inte varför amerikaner inte ska kunna söka vård på samma sätt som man kan göra i andra civiliserade länder som Kanada och i Europa.

Moore lyfter på kepsen och tittar ut över åhörarna.

– Trump kommer aldrig att kunna slå Bernie i en direkt match mellan dem. Sanders är den som är bäst lämpad att besegra Trump som är den farligaste president som vi haft i modern tid.

Träffades 1991

Någon i staben gör tecken till Moore att det är dags att avsluta. Moore ler och säger att han ska lämna över till showens verkliga stjärna.

Fram kliver Janet Sanders klädd i en tjusig svartvit tröja. Hon berättar att hon träffade sin man 1991 när han ställde upp för att bli borgmästare i hemstaden Burlington i Vermont.

– Jag blev kär i hans idéer direkt. Nu ser jag människor på våra valturnéer som blir gripna av honom på samma sätt.

Hon hävdar av Bernie Sanders är både ärlig och pålitlig. En kandidat som inte bara pratar utan är beredd att genomföra de förslag han torgför.

De som kommit för att lyssna verkar överlag redan vara Berniefans. Särskilt yngre väljare lockas av den 78-årige kandidaten som nyligen tvingades göra ett uppehåll i kampanjandet på grund av en hjärtattack.

– Förr ansågs många av hans idéer för extrema men nu tiden kommit för dem, tror Samantha Williams, 33, som sitter med mössan på inomhus trots att det inte är det minsta kallt.

Joey Norris och sambon Samantha Williams, 33.
Joey Norris och sambon Samantha Williams, 33.

För sambon Joey Norris är det framförallt klimatfrågan som fått honom att fastna för Sanders.

– Med president Trump känns det som vi gått bakåt. Sanders har en plan för hur USA ska få ner sina utsläpp och ta täten i kampen mot klimatförändringarna.

Det faktum att Sanders kallar sig socialist stör ingen av dem.

– Att rädda banker och Wall Street med skattepengar är också en form av socialism. Bara för att många amerikaner har svårt för ordet behöver socialism inte vara något dåligt.

När vi kliver ut på baksidan står Sanders kampanjbuss parkerad intill ett fält. På bussens bakända finns en bild på Sanders bakifrån i talarstolen. Närmare än så kommer vi inte presidentkandidaten den här dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE