C: M och KD har skapat missnöjeskoalition

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Staffan Claesson/TT
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson inledningstalade på Centerpartiets nationella kommundagar i Uppsala konsert & kongress på fredagen.

Centerns tillförordnade partiledare Anders W Jonsson gick till hårt angrepp mot Moderaternas och Kristdemokraternas samarbete med V och SD när Centerns kommundagar inleddes i Uppsala på fredagen.

– Om de inte väljer sakpolitiken utan att i stället skapa största möjliga kaos blir det omöjligt för regeringen att styra landet, säger Jonsson.

Inför 700 centerpartister i Uppsala Konsert & Kongress försvarade Anders W Jonsson januariavtalet med regeringen.

– Januariavtalet har skapat nya, bättre möjligheter för hela Sverige. Men det har också skapat en enorm frustration hos andra partier. Så stor att ett nytt block har bildats i svensk politik, säger Jonsson.

– En missnöjeskoalition mellan moderater, kristdemokrater, vänsterpartister och sverigedemokrater. Där Vänsterpartiets skattehöjarpolitik och Sverigedemokraternas integrationsstopp vinner stöd av både M och KD.

Enligt Jonsson har de forna Alliansvännerna slängt "borgerliga dygder" som att inte höja skatten på jobb och företagande och att värna det finanspolitiska ramverket över bord. På en efterföljande presskonferens varnade Jonsson för att Moderaternas står och "velar" mellan två positioner.

Skapa kaos

– Är det sakpolitiken som är det viktiga, så kommer de ju att rösta för alla de liberala reformförslag som vi har fått in i januariavtalet. Det är ju gedigen borgerlig Allianspolitik. Men om den här missnöjeskoalitionen väger över, att man ska göra allt för att skapa kaos och bekymmer i svensk politik och enas med Vänsterpartiet om en ekonomisk politik, då kommer vi att ha ett helt annat parlamentariskt läge, säger Jonsson.

Två centerframgångar i januariavtalet har nu på kort tid stoppats av vad Jonsson kallar för missnöjeskoalitionen, lagen om valfrihetssystem (LOV) i reformeringen av Arbetsförmedlingen och ingångsavdrag för personer långt från arbetsmarknaden.

I sitt tal gick Anders W Jonsson särskilt hårt åt Sverigedemokraterna.

– Det finns nu också de som tycker att Sverigedemokraterna ska ges än mer inflytande i svensk politik. Att de till och med skulle kunna utgöra stöd för en ny regering. Vi vet var den vägen leder, säger Jonsson.

– Vi ser det i de kommuner där SD styr, inte minst i Sölvesborg. Prideflaggor halas. Integrationsarbete stoppas. Vi vet vilka förebilder partiet har runt om i Europa. Hur de ser på Ungern som ett föredöme.

Sjuksköterskelyft

– Låt mig vara glasklar. SD har ett antal platser i Sveriges riksdag och ska ha samma rättigheter att påverka som alla andra. Och det har de. Men Centerpartiet har ingen skyldighet att förhandla med SD i avgörande politiska frågor. Inte heller medverka till att de får inflytande över regeringsmakten.

– Vi kommer inte tystna i kampen för tolerans och för det fria ordet. Vi kommer aldrig backa i motståndet mot cynisk populism och främlingsfientlighet, säger Anders W Jonsson.

I sitt tal presenterade han också ett förslag om ett "undersköterskelyft". Centern vill se en standardiserad utbildning för undersköterskor och rätt till betald vidareutbildning för att förbättra karriärmöjligheterna i yrket. 400 miljoner kronor årligen ska satsas på betald vidarutbildning för undersköterskor. Det motsvarar utbildning för 1 700 undersköterskor.

Publicerad:

LÄS VIDARE