Malmöpolitikerna vill göra som Landskrona

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Både S-L-styret och M vill att hela Malmö ska klassificeras som ett utsatt område.

I Landskrona har man gjort hela kommunen till undantag för lagen om eget boende.

I Malmö vill såväl Moderaterna som Socialdemokraterna och Liberalerna se en liknande lösning.

– Hållningen är oförändrad men beslutet är inte fattat än, säger Anders Malmström (S), politisk sekreterare.

Den 1 januari trädde det nya regelverket för ebo-lagen i kraft. Lagen ger asylsökande rätt att på egen hand ordna boende var de vill i Sverige men lagändringen innebär att 32 kommuner med socialt utsatta områden utgör undantag.

Om en asylsökande då väljer att bosätta sig i något av de socialt utsatta områdena har hen inte längre rätt till statliga och kommunala bidrag.

Sveriges Radio rapporterade i helgen att flera av de 32 kommunerna planerar att göra hela sina kommuner till undantagsområden, det vill säga att asylsökande går miste om sin ersättning om de bosätter sig någonstans i kommun.

Redan när regeringen föreslog lagändringen meddelade Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, att Malmö stad skulle begära att hela kommunen undantas.

Hela Landskrona ingår

– Vi har utmaningar och problem i vår stad som till viss del beror på ebo och därför är det viktigt att hela Malmö undantas från ebo, sa Kursar då.

I Landskrona har man redan beslutat att hela kommunen kommer att utgöra ett undantag och enligt Sveriges Radio finns liknande planer i både Helsingborg och Kristianstad.

Även i Malmö kommer det att föreslås att man fattar ett beslut om att hela kommunen ska utgöra ett undantag.

– Hållningen är oförändrad men beslutet är inte fattat än, säger Anders Malmström (S), pressansvarig på kommunalrådsavdelningen.

Förslag kommer läggas

De nya reglerna börjar gälla först den 1 juli, vilket är ett skäl till att Socialdemokraterna och Liberalerna ännu inte lagt ett förslag om att hela Malmö ska utgöra ett undantag.

Förslaget kommer att lyftas senast under våren någon gång.

– Det kommer att göras i god tid innan och kommer börja gälla när de nya reglerna träder i kraft den 1 juli.

Från oppositionens håll anser man ett tydligt besked från S och L inte har kommit. Moderaterna meddelar därför att de kommer ta upp frågan om den inte lyfts inom kort, då partiet menar att Malmö är ”skadeskjutet av en fullständigt ohållbar invandringspolitik”.

”Inte hört ett knyst”

– Jag har inte hört ett knyst från Socialdemokraterna. Moderaterna arbetar därför just nu på ett eget initiativ som går ut på att Malmö ska fatta samma beslut som Landskrona. Socialdemokraterna och Liberalerna har den här veckan på sig att lägga fram ett förslag som innebär att Malmö får en flyktingpaus, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsledare.

Enligt Socialdemokraterna råder det dock ingen tvekan om var S-L-styret står i frågan.

– Hållningen är glasklar. Det råder inget tvivel kring var kommunledningen står, säger Anders Malmström.

Av de 32 kommunerna som helt eller delvis kommer att utgöra undantag för ebo-lagen är sex stycken skånska. Förutom de fyra sedan tidigare nämnda rör det sig även om Perstorp och Åstorp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM