4 800 påverkas när socialbidrag jämställs

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
Nästa år införs det nya utbetalningssystemet.

En mer jämställd utbetalning av socialbidrag införs i Malmö.

I hushåll där två partners får bistånd kommer utbetalningen att delas lika.

Den nya principen påverkar i dagsläget 4 800 Malmöbor.

På tisdagen meddelade arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö att man kommer införa jämställda utbetalningar av socialbidrag. I gifta hushåll där både en man och en kvinna mottagit ekonomiskt bistånd har utbetalningarna, om inget annat begärts, gjorts till ett bankkonto i mannens namn.

Framöver kommer socialbidraget att betalas ut enligt en 50/50-princip.

– För att bli integrerad i Sverige är det viktigt att att man är jämställd och det är man inte om man inte har ekonomi. Det är otroligt viktigt att vi är jämställda. Det gäller alla som bor i Sverige. Inte bara de som är födda här utan också alla som kommit hit ska veta att män och kvinnor är lika värda, säger Ulla Herbert (L), ersättare i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Innefattar även samkönade par

Medan utbetalningarna hos gifta heterosexuella par, där båda går på socialbidrag, gått till mannen har det i heterosexuella samboförhållanden gått till kvinnan. Bland homosexuella par har utbetalningen istället gjorts till den äldsta partnern.

– Det här innefattar också sambos och folk av samma kön som bor ihop. Där har pengarna tidigare fördelats lite olika, säger Ulla Herbert.

Det är i dag 4 800 personer i Malmö som omfattas av de nya reglerna, det vill säga att båda partnerna får ekonomiskt bistånd. Det nya utbetalningssättet kommer vara genomfört under tredje kvartalet år 2020.

”Starkt kontrollsystem för bidragsfusk”

– Det var en väldigt politisk enighet. Det finns ingen som säger att detta inte är bra, vilket är väldigt trevligt.

Vad för påverkan det jämställda socialbidraget kan få på bidragsfusk har Ulla Herbert inte funderat på tidigare.

– Det hoppas jag inte att så väldigt många har gjort och det tror jag är en myt att många har. På det här sättet får kvinnan och mannen stöd för sig. Det finns ju ett rätt starkt kontrollsystem för bidragsfusk men vi försöker kontrollera det så mycket vi kan. Åtminstone MKB kontrollerar väldigt mycket vem som bor i en fastighet och det hoppas jag att privata ägare också gör.

Liknande som för barnbidrag

– Men jag har inte alls tänkt kring bidragsfusk utan jag har tänkt på att det här är positivt för kvinnorna och familjerna. Sen vet jag inte om det har någon betydelse men man får automatiskt ett sorts kontrollsystem när detta införs.

Med regeländringen vill politikerna öka den individuella friheten men även frigöra tid för mer personliga möten hos socialsekreterarna, då det nya utbetalningssystemet kommer att implementeras i samband med digitaliseringen av det administrativa arbetet.

Redan 2014 ändrades reglerna för barnbidrag, vilka betalas ut enligt samma praxis som socialbidrag kommer att göra från och med nästa år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM