Cissi Wallin och Fredrik Virtanen möttes i rätten

Medieprofilen Cissi Wallin och Fredrik Virtanen har mötts i tingsrätten där Wallin står åtalad för grovt förtal.

Torsdagsförmiddagens förhandlingar inleddes med sakframställningar − och fortsatte med förhör av Fredrik Virtanen.

– Jag övervägde att ställa mig framför en buss, säger han om tiden efter anklagelserna.

Skriv inlägg
 • Victor Stenquist

  Vi fick lämna för att göra intervjuer med de olika parterna, som ni förhoppningsvis snart kan se på Aftonbladet. 

  Därmed ska jag tacka för visat intresse och vi kommer givetvis återkomma i samband med att dom meddelas, om inte det finns anledning att återkomma tidigare. 

  Tack för att ni följt liverapporteringen. 

 • Victor Stenquist

  Då avslutas förhandlingen. 

  Dom förväntas meddelas om två veckor, 9 december 14.00.


 • Intressant Ernesta, instämmer att det är lämpligt med flera domare.Tack Victor för en god bevakning av ett mycket intressant och sorgligt fall. Har lärt mig mycket om förtal och vad det innebär i sak.Jag tycker att Monique hade ett övertygande anförande.

  Andreas
 • Är dom klara än?

  Emil

  De håller på fortfarande. 

  Victor Stenquist
 • Hur lång tid beräknas kostnadsberäkningarna ta?

  H

  Svårt att säga, detta brukar vara en ganska snabb formalitet, men nu har de suttit ett tag och diskuterat fram och tillbaka. 

  Victor Stenquist

I oktober 2017 anklagade medieprofilen Cissi Wallin Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Det påstådda brottet skulle skett 2006 och polisanmäldes 2011. Utredningen lades ner i brist på bevis.

I januari 2018 polisanmäldes Cissi Wallin av Fredrik Virtanen och åklagare valde att inleda en förundersökning om förtal.

Nu har förhandlingarna i Stockholms tingsrätt inletts och där har större delen av torsdagen ägnats åt parternas sakframställningar.

Strax innan lunch fick Fredrik Virtanen börja berätta själv om hur han upplevde tiden före och efter Cissi Wallins anklagelser.

– Det hade ju på morgonen nått då en miljon människor. Jag låtsades som att allt var ok, men jag hade så klart en otrolig ångest, säger Virtanen i förhör.

Han berättade vidare hur han vid ett tillfälle sökte på sitt efternamn på internet och kräktes i en buske när han sett hur omfattande reaktionerna varit.

Åklagaren: Går du in själv och tar del av vad som skrivs?

– Ja, jag har ju inget bättre för mig än att se det här hatet välla in mot mig. En total förnedring. Det var att bli utslängd på torget, hatad och pissad på, av hela världen, kändes det som, säger Virtanen i förhör.

Han fortsätter:

– Det var en blandning av arga radikalfeminister och högerextrema män och vanligt folk. Till sist orkade jag inte titta mer, jag fick sån fruktansvärd ångest.

Efter lunchuppehållet återupptogs förhandlingarna och Virtanen fick fortsätta redogöra om hur han påverkats av anklagelserna.

Han berättade om en händelse när någon satt upp lågt klistrade lappar i hundratal där i området kring där han bor. Där stod det:”Fredrik Virtanen=Våldtäktsman” eller ”Fredrik Virtanen=Kvinnohatare”. 

– De klistrades i barnhöjd, så det var besvärligt att sick-sacka förbi dem när man gick med barnen till skolan, säger han.

Efter att förhöret med Fredrik Virtanen avslutats fick Cissi Wallin börja svara på frågor.

Hon berättade att det inte alls var hon, utan Fredrik Virtanen, som upprätthållit kontakt dem emellan, i syfte att ”manipulera”.

– Jag kände mig så hotad av hela situationen. Det hade redan gått några år och jag hade gått igenom ett helvete, säger Wallin om varför hon först tvekade att polisanmäla redan 2008.

Hon beskrev sedan hur hon gått hos en terapeut och hur hon då berättat att hon utsatts för våldtäkt. 

Hösten 2011 ska terapeuten .ha frågat vad det var som hindrade att hon polisanmälde och efter att de pratat vidare bestämde sig Cissi för att göra slag i saken och anmäla Fredrik Virtanen.

– Jag lever i en demokrati med grundlagsskyddad yttrandefrihet, jag är ett brottsoffer, hela min ideologi går ut på att brottsoffer ska få berätta om vad de har utsatts för, säger Wallin.

Vid en frågeväxling med åklagare Daniel Suneson fick Wallin uppge varför hon inte använt sig av de många berättelser hon samlat in om Virtanens påstådda övergrepp och våldtäkter i sina inlägg på Instagram. Det ska röra sig om berättelser från åtminstone 20 kvinnor.

Wallin uppgav då att hon bara använt sig av historierna av de som gett henne tillåtelse att berätta.

Förhandlingarna avslutades med två vittnen.

Först fick Aftonbladet tidigare sociala medier-ansvarige Eric Karlsson berätta om arbetet de fick göra vid tidpunkten för Cissi Wallins inlägg med att rensa bland kommenterar som strömmat in till Fredrik Virtanens publika Facebook-sida såväl som till Aftonbladets.

Slutligen vittnade Cissi Wallins tidigare samtalsterapeut och berättade om samtalen som till slut ledde fram till att Cissi Wallin valde att polisanmäla Fredrik Virtanen.

Tingsrättsförhandlingarna fortsätter på måndag där nya vittnesförhör tar vid och avslutas med parternas pläderingar.

Aftonbladet kommer att rapportera direkt även på måndag.


PODD Förtalsmålet mot Cissi Wallin

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om förtalsmålet mot Cissi Wallin med en jurist och vad vi kan förvänta oss av rättegången.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE