Saras man nedsövd i respirator efter covid-19

”Vi vet inte om han någonsin kommer vakna”

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-12

Sara och hennes man blev så förkylda att de tvingades söka hjälp.

I fyra dagar vårdades maken på Södersjukhuset. Men sedan i måndags ligger han nedsövd i respirator på Karolinska universitetssjukhuset – drabbad av coronaviruset.

– Sedan han flyttades till Huddinge så har jag inte fått veta något mer. Ingen har sagt hur han mår, säger Sara.

På onsdagen drabbades Sverige av det första dödsfallet efter konstaterad covid-19-smitta.

Personen, i övre 70-årsåldern, som dog var en av två som vårdades på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning.

Den andre personen som vårdas där är Saras 67-årige man.

Han är sedan ett par dagar nedsövd och kopplad till respirator.

– Vi var först förkylda, sen blev vi bra, men sen blev vi sjuka igen och åkte då in till akuten, säger Sara.

– Min man låg först inne på Sös i fyra dagar. Då hälsade jag på honom och var med honom. För två dagar sen fick vi veta att han hade fått coronaviruset och han flyttades till Karolinska i Huddinge

Fortfarande nedsövd

Sedan maken flyttades till intensivvårdsavdelningen har hon inte fått träffa honom, eller ens se honom.

Informationen från Karolinska upplever hon som i princip obefintlig. Först efter att anhöriga upprepade gånger ringt sjukhuset har de fått en statusuppdatering.

– Han är fortfarande nedsövd hela tiden. De bad om ursäkt för att de inte hade hört av sig och jag fick lämna mitt nummer igen, säger en nära anhörig som Aftonbladet pratat med.

Familjen är också fundersam till hur arbetet med smittspårning går till. Sara fick testa sig först vid 13-tiden på onsdagen. Andra nära anhöriga som träffat maken under helgen har fortfarande inte testats.

Ingen har heller gett familjen instruktioner om hur de ska agera. De har därför själva beslutat att sätta sig i karantän.

I tisdags rapporterades att så många som 70 personer ur personalen på Södersjukhuset varit i kontakt med en coronaviruspatient och satts under egenkontroll.

Patienten är Saras 67-årige man som vårdades där i fyra dygn, enligt familjen.

– De har gjort fel, om de misstänkte från början att det var coronaviruset så borde de aldrig ha låtit honom komma in, säger Sara.

Var de kan ha smittats har hon ingen aning om.

– Han har inte varit utomlands, han har inte heller varit i kontakt med någon som har varit utomlands.

Saras 67-årige man vårdades på Södersjukhuset och ska vara den som smittat 70 personer ur personalen, enligt familjen. (Arkivbild )

”Vet inte om han vaknar mer”

Varför just han blivit så allvarligt sjuk att han behövt sövas ner förstår heller inte familjen. Den 67-årige mannen ska enligt familjen inte haft några andra problem än ryggsmärtor, som han tränade på gym för att hålla ordning på.

– Det är det enda besväret han har haft, säger en anhörig.

En annan nära anhörig fyller i:

– Han ska ha fått dubbelsidig lunginflammation och redan när vi hälsade på under helgen märktes det att det var dåligt. Han sov nästan hela tiden och liksom sluddrade när han pratade. Han brukar alltid prata och skoja mycket annars.

– Ingen vet om han någonsin kommer vakna mer.
Fotnot: Sara heter egentligen något annat. Aftonbladet har sökt Södersjukhuset och Karolinska för en kommentar, men sjukhusen hänvisar till patientsekretessen och avböjer att kommentera.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS