Tvåbarnsmamman Lisa, 44, fast i Kuala Lumpur: ”Jätteobehagligt”

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

Hotellen stänger ner och militären gör sig redo att patrullera gatorna.

Lisa Näsström Åberg, 44, är fast i coronahärjade Kuala Lumpur med två oroliga barn.

– Om jag blir dålig, vad händer med barnen? Det börjar bli jätteobehagligt, säger hon.

I huvudstaden Kuala Lumpur ekar gatorna tomma. Där befinner sig Lisa Näsström Åberg, 44, sedan en månad tillbaka tillsammans med sina barn Ludwig, 6, och Sonja, 2.

Deras flyg hem blev inställt på grund av coronaviruset, och nu gör hon allt för att familjen ska kunna ta sig hem till Sverige. Flera gånger om dagen går hon in på flygbolagens sajter.

– Det återstår väldigt få flyg, det är totalkaos. Och de flyg som finns kostar väldigt mycket pengar. Jag fick tips från ambassaden om ett flyg som skulle mellanlanda i Amsterdam, det kostade 18 000 kronor per biljett, säger hon.

Lisa Näsström Åberg är fast i Kuala Lumpur med barnen Ludwig och Sonja.

Misstänksamhet mot européer

Hon märker av en ökad misstänksamhet mot utlänningar i allmänhet, och särskilt européer.

– De säger ”européer, åk hem”. Idag har två personer stoppat mig och sagt att jag måste sätta munskydd på mig och barnen, säger Lisa Näsström Åberg.

För några dagar sedan uppstod tumult när några andra européer försökte lämna ett lägenhetskomplex i närheten.

– Det var väldigt läskig stämning. Några killar försökte slå sig ut därifrån. Det kom vakter med munskydd och de började slåss. Jag vet inte om de trodde att killarna hade feber, säger hon.

Över 1000 smittade

Malaysia är ett av de länder i Sydostasien som drabbats hårdast av coronaviruset. De senaste dagarna har antalet fall skjutit i höjden och under lördagen översteg antalet smittade 1000 personer.

Skolor och universitet är stängda. Efter ett regeringsbeslut får folk bara lämna sina hem i undantagsfall, till exempel för att handla mat och besöka apoteket.

Slängts ut från hotell

I och med regeringens beslut kom först besked om att alla hotell skulle stänga. Enligt myndigheterna ska de nu kunna hålla öppet, men Lisa upplever att det finns en stor osäkerhet på hotellen om vad som gäller.

– Vi har blivit utslängda från hotell två gånger, då har de sagt att alla turister måste flytta, säger hon.

Lisa och barnen får hålla sig på rummet på hotellet där de bor nu. Ett par gånger om dagen går de ut för att handla – bara då har de tillåtelse att gå ut på gatorna.

Lisa och barnen får bara lämna hotellrummet i undantagsfall.

Militären kallas in

Från och med söndag sätts militär in för att se till att restriktionerna följs. De som bryter mot dem riskerar böter eller i vissa fall fängelse.

– Jag vet inte vad det kommer innebära att militären sätts in, om det innebär mer restriktioner, men mina malaysiska vänner är väldigt oroliga, säger Lisa.

Är du orolig?

– Jag känner mig jätteotrygg. När det börjar mörkna går vi inte ut. Jag har behövt säga till barnen att ”nu måste vi byta hotell igen”. Jag försöker avleda dem med mycket film och Youtube, men min lilla tjej är ledsen hela tiden, säger hon.

Får ingen hjälp

Att antalet coronasmittade ökar i staden är också en stor oro.

– Det har gått väldigt fort, bara i helgen har det rapporterats om många nya fall. Det är klart man är orolig att barnen ska bli sjuka. Och vad händer med dem jag blir dålig?

Lisa har försökt få råd av svenska ambassaden i Malaysia, men har fått svar att det inte finns mycket de kan göra.

– Jag förstår att de inte kan hjälpa till med biljetter eller trolla fram ett boende. Men man kan ändå önska att de skulle vara ett steg före på något sätt, säger Lisa.

På sin hemsida skriver svenska ambassaden i Malaysia att det inte ska vara några problem att lämna landet om flygen går, enligt preliminär information från Malaysias immigration.

Tomma gator i ett coronahärjat Kuala Lumpur.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen