Jordbruksverket

Svenskarnas köttkonsumtion fortsätter minska

Av: 

TT

På bilden syns slaktade grisar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

NYHETER

Svenskarnas köttkonsumtion fortsatte att minska under 2019, enligt Jordbruksverkets sammanställning, skriver Dagens Nyheter.

Köttkonsumtionen i landet minskade med 2,3 procent, eller i genomsnitt 2,0 kg per person. Den genomsnittliga svensken åt 81,9 kg kött under året.

– Sammantaget är det ungefär samma minskning som tidigare år, men det varierar mellan köttslagen. I år minskade griskonsumtionen med sex procent medan fågelkonsumtionen exempelvis ökade, säger Åsa Lannhard, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till tidningen.

Lannhard tror att köttkonsumtionen kommer fortsätta att minska även kommande år.

– Vi har tidigare sett dippar i köttkonsumtionen, som under finanskrisen 2008–2009 och 2001 när galna kosjukan spreds, men det här är en mer långsiktig utveckling som ser ut att hålla i sig i och med klimathotet och oron över miljön, säger hon.

PODD Har köttätandet nått sin topp?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om ”peak meat” med omvärldsanalytikern Ingela Stenson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför äter kvinnor mindre kött än män

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbruksverket

Kött