Totalstopp för pilgrimer i Saudiarabien

Av:  TT-Reuters

Saudiarabien stoppar vallfärder till de heliga platserna i Mecka och Medina. Bilden visar ett fåtal pilgrimer vid Kaba i Mecka, i måndags.
Saudiarabien stoppar vallfärder till de heliga platserna i Mecka och Medina. Bilden visar ett fåtal pilgrimer vid Kaba i Mecka, i måndags.

Saudiarabien har satt stopp för pilgrimsfärdande muslimer från utlandet med anledning av det nya coronaviruset – och hindrar nu också människor i landet från att vallfärda till Mecka eller Medina.

Ett första coronafall bekräftades i landet i måndags och ett andra under onsdagen. I bägge fallen var det saudier som nyligen hade rest till Iran.

Umra – det mindre vallfärdandet som sker utanför högtiden hajj – stoppas för såväl medborgare som invånare, rapporterar den statligt styrda nyhetsbyrån SPA. Beslutet uppges gälla tills vidare och omvärderas när situationen förändras.

Städerna stängs dock inte helt och hållet.

– Mecka är fortfarande öppet för besökare från hela kungadömet. Beslutet hindrar bara umra-aktiviteter, säger ansvarig minister Abdulfattah Mashat till tv-kanalen al-Arabiya.

Förra veckan slutade Saudiarabien att utfärda vallfärdsvisum till utlänningar och förbjöd människor från Gulfstaterna att komma dit. Turister från minst 25 coronadrabbade länder stoppas också från inresa.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE