Botanika vill bli Uppsalas nya moderna mötesplats

Restaurang, barer, shuffleboard, co-working space, hotell och hostel.

Hotell Botanika, som öppnade mitt under pandemin, satsar på att bli Uppsalas nya mötesplats.
– Gästerna som kommer hit säger att det är unikt för Uppsala, säger hotellchef Erika Söderman.

Innergården på Hotell Botanika
Innergården på Hotell Botanika

Hotell Botanika gör skäl för sitt namn. Gröna möbler och väggar, levande växter och fönster som vetter ut mot Linnéträdgården.

– Dels är namnet en blinkning till Botaniska. Dels symboliserar det gröna hållbarhet och det är viktigt för oss att vara en hållbar mötesplats. Det är också en färg som människor mår bra av. Vi ville skapa en miljö som känns äkta och som gör att människor mår bra, säger hotellchefen Erika Söderman.

Erika Söderman är hotellchef på hotellet.
Erika Söderman är hotellchef på hotellet.

Öppnade under pandemin

Hotellet, som är beläget i lokalerna i Klosettpalatset, har 116 rum i olika kategorier. Här finns både hostelrum, traditionella hotellrum och long stay-rum. Hotellet har också en champagnebar, en cocktailbar, en hall med elektronisk dartboard och shuffleboard samt arbetsutrymmen och en utegård. Förhoppningen är att bli en ny träffpunkt för Uppsalaborna.

– Vi vill också skapa ett möte mellan tillresta gäster och Uppsalabon. Det ska kännas hemtrevligt, avslappnat och roligt både för företagsevent och familjer.

Men att slå upp portarna i april, mitt under coronapandemin, var inte direkt en dans på rosor.

– Man visste ju hur omfattande corona skulle bli och allt har ju ändrats från vecka till vecka. Vi hade många bokningar innan vi skulle öppna och sen försvann allt från en dag till en annan. Det är ju inte enkelt för någon i hotellbranschen nu, men för oss som började från noll ser det bara ljusare och ljusare ut.

Intill baren finns en hall med shuffleboard och electric dartboard.
Intill baren finns en hall med shuffleboard och electric dartboard.

Vill attrahera Uppsalapubliken

Lösningen blev att satsa lite extra på long stay-rum, rum där gästerna kan bo en månad i taget – något som inte minst tilltalar många bostadssökande studenter.
Uppsala är en studentstad och det är alltid brist på studentbostäder. Intresset för long stay-rummen har varit stort från just studenter, men även många andra. Under sommaren har också många hemestergäster dykt upp, det har varit väldigt roligt.

När skulle du säga att det lossnade?

– Jag vet faktiskt inte om det har lossnat än, men det är roligt att vi har fått mycket hemestrare. Vi får sakteligen jobba oss fram. Jag är övertygad om att det här konceptet håller. Vi har inte nått ut till alla Uppsalabor än, men gästerna som har varit här tycker att det är ett unik koncept, säger Erika Söderman och fortsätter:

– Ingen vet ju vad som händer i höst, det är bara att hålla tummarna. Vi hoppas kunna attrahera Uppsalapubliken.

Publisert:

LÄS VIDARE