Ökad oro mellan militär och demonstranter

TT-Reuters

Publicerad 2019-04-22

En demonstrant vid en vägspärr I Khartum. Arkivbild.

Spänningarna ökar ännu mer i och med att det militära övergångsrådet i Sudan har beordrat demonstranter att sluta blockera transportvägar i huvudstaden Khartum.

Demonstranterna vägrar och säger att tiden för samtal är över.

Militärrådet säger att det är oacceptabelt att vissa unga i strid med lagen tar på sig rollen som polis och säkerhetsstyrka, med syftning på de ungdomar som visiterat demonstrerande utanför försvarsdepartementet. Dessutom måste blockaden av vägar och järnvägar som bland annat leder till olika militäranläggningar "upphöra omedelbart", enligt rådet.

Demonstranterna har sittstrejkat utanför bland annat försvarsdepartementet sedan den tidigare presidenten Omar al-Bashir tvingades bort av militären den 11 april. De kräver att makten lämnas över till ett civilt styre och att al-Bashir ställs inför rätta.

Militärrådets ledare Abd al-Fattah al-Burhan sade på söndagen att ett delat civilt och militärt styre är en av de lösningar som man överväger.

Kravet om att vägspärrarna ska tas bort kommer dagen efter att demonstranterna avbrutit samtalen med det tio man starka militärrådet, sagt att det är en fortsättning på den tidigare regimen och utlyst "utökade och fortsatta" protester.

Därmed uppstår frågan om vem som ska blinka först i konflikten – militären eller demonstranterna.