Youssif gör fortfarande landets bästa falafel

I slutet av 1980-talet började Youssif Iskandarani göra falafel i Malmö. Han har setts som den som introducerade rätten i Sverige och har ofta omnämnts som Malmös bästa falafel.

När Uppdrag Mat utsåg Sveriges bästa falafel stod Youssif som den självklara vinnaren.

– Det känns mycket bra. Men samtidigt känner jag ett större ansvar nu, säger han.

Tonerna från Abbas musik ljuder från en parkeringsplats i industriområdet Foise i Malmö. Ett ensamt bord står utanför stadens just nu mest omtalade food truck, där köerna börjar glesna efter dagens lunchrush.

Under femton år drev Youssif Iskandarani Orient House of Falafel No. 1 i Malmö. Den omnämndes som stadens bästa falafel. Men verksamheten gick inte runt, då falafeln var för billig. 2017 öppnande han Falafel by Youssif i Fosie, och nu har han återigen återtagit tronen, inte bara som bäst i Malmö, utan som bäst i hela landet.

– De har blivit fler och fler som kommer hit sedan jag flyttade. Efter filmen har många nya kunder hittat hit. De kommer från hela Malmö och det är många nya ansikten. Jag känner större ansvar nu. Jag måste göra bra falafel, säger han.

Svetsaren som blev kock

Youssif Iskandarani kom till Sverige 1985. Då tänkte han bli bilmekaniker och läste en kurs. Men han har aldrig jobbat som det.

– Jag var svetsare i Libanon, men när kriget kom och elen försvann hjälpte jag min pappa att göra falafel i hans restaurang istället. När jag kom hit sa jag att jag skulle bli bilmekaniker, men pappa sa nej, du ska satsa på falafel.

Youssifs falafel har blivit utsedd till landets bästa.
Youssifs falafel har blivit utsedd till landets bästa.

Pappans råd var för Youssif konstigt. Ingen i Malmö hade hört talas om rätten. Det var varmkorv som gällde. Men han följde pappas råd och började sälja falafel för tio kronor. Och en ny maträtt var introducerad i Sverige.

– De säger att det var jag som gjorde det populärt. Men jag har inte blivit rik på det. Men jag har inte heller förlorat min tid. Den största vinsten är när man gör kunderna nöjda.

Zlatan och Mona Sahlin

Youssif har gjort falafel i Rosengård och på Möllevången. Innan han flyttade till Österportsgatan 2001, där han höll till i 15 år tills han flyttade till en food truck i Fosie. Mona Sahlin och Zlatan har ätit hos honom, och Lunds universitet har forskat på hans falafelbollar. En kort tid fabrikstillverkade han falafel i Simrishamn. En bra dag kan det komma 100 personer för att äta lunch hos honom.

Han använder fortfarande receptet som hans pappa lärde honom när han var liten.

– Det är receptet och bra råvaror som är hemligheten. Man kan inte använda vilka kikärter som helst.

Innan jobbade han 16 timmar om dagen. Nu har han öppet i fyra.

– Det är lagom. Då får jag mer tid till barnbarnen. Jag har många. Elva stycken. Det bästa är när de säger, “farfar, vi vill ha falafel, du gör den bästa falafeln”, säger Youssif Iskandarani.

Publisert:

LÄS VIDARE