Gittan, 76, strejkar med Greta i dag

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Runt om i världen går människor ut i dag och strejkar för klimatet, inspirerade av 16-åriga svenska Greta Thunberg.

På Gotland samlas en grupp som leds av Gittan Frejhagen, 76.

– Vi går i hennes fotspår. Vi är Gretas gamlingar, säger Gittan till Aftonbladet.

Laddar Live Upplevelse

I dag sker ännu en global klimatstrejk ledd av organisationen Fridays for future, som en gång startades av klimataktivisten Greta Thunberg, 16 år.

Förra veckan deltog 2,5 miljoner människor över hela världen i strejken. Och bara i Sverige väntas i skrivande stund strejker på över 170 platser.

Den här gången har Fridays for future vädjat i en debattartikel i Aftonbladet till vuxna att delta i den globala klimatstrejken.

En som hörsammat det är Gittan Frejhagen, 76 år, som bor på Gotland. Hon har strejkat 18 gånger det senaste året, ofta tillsammans med sin grupp ”Gretas gamlingar”.

– Det känns oerhört väsentligt. På försommaren så satt jag och pratade med en väninna om vad det här betyder och framförallt för alla små barn, som är i 30-årsåldern år 2050. Då är de mitt i livet med att bilda familj och hitta karriär och allt. Om vi inte klarar att hejda utvecklingen har de en väldigt svår situation framför sig, säger hon.

”Väldigt allvarligt”

Gittan Frejhagen bor på Gotlands södra udde, nära vacker natur och fantastiska solnedgångar, som hon själv beskriver. För henne är det tydligt att Greta Thunbergs budskap, om att världen måste vända på kurvan för klimatförändringarna och minska växthusgasutsläppen, är akut.

– Det är väldigt ont om tid, det måste bli en vändning vad gäller utvecklingen av växthusgaserna. Det här är väldigt allvarligt, säger Gittan Frejhagen.

Under dagen kommer hon att samla omkring 30 personer på biblioteket i Burgsvik på Gotland,. Förutom själva klimatstrejken öppnar även en utställning där barn ritat teckningar om klimatet i sin vardag, och så ska man utse klimatinspiratörer på orten.

– Vi kommer att ha en allvarlig ton, men vi kommer också att ha det väldigt trevligt, säger Gittan Frejhagen.

Hon berättar att hon alltid har fått positiv respons de gånger hon klimatstrejkat:

– Folk gillar att vi äldre har en plattform för att ge uttryck för vår oro för klimatet. Det är viktigt att vi stödjer ungdomarna.

”Alla behöver hjälpa till”

15-årige Andreas Magnusson i Mockfjärd, som Aftonbladet berättat om tidigare, kommer också att strejka i dag. För hans del blir Falun den självklara samlingsplatsen. Han har tidigare strejkat i Stockholm och agerar presstalesperson för Fridays for future.

– Vi inser att vi barn inte kan göra det här ensamma. Alla behöver hjälpa till. Det är de vuxna som får rösta och som styr landet, säger han.

Fridays for future har uppmanat fackförbund att gå ut och klimatstrejka, men responsen har varit ljummen. Däremot har flera arbetsplatser gett anställda tillåtelse att gå ut och strejka, enligt Andreas Magnusson.

– Det är otroligt viktigt att vi får med oss dem.

I Stockholm samlas människor på Medborgarplatsen klockan 13 och marscherar ihop till Kungsträdgården, där både talare och artister, som Robyn, kommer att uppträda.

Personen som allting startade med, Greta Thunberg, kommer att klimatstrejka i Montreal i Kanada.

”Vi ses på gatorna på fredag!” har hon uppmanat på sitt Twitterkonto.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Gittan Frejhagen, 76, leder protestgruppen ”Gretas gamlingar”.
Publicerad:

LÄS VIDARE