Blöt klimatstrejk i Malmö

avRasmus Thedin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rasmus Thedin
Strejken inleddes utanför stadshuset.

Trots att eleverna i Malmö inte beviljats ledighet för att delta i den globala klimatstrejken, och trots regn och kyla, var uppslutningen god utanför stadshuset i Malmö.

– Det är viktigt att folk kommer hit, även om det inte prioriteras av skola och arbetsplatser, säger Karin Sande Persson, en av arrangörerna.

Idag inleddes den globala klimatveckan. Under fredagen väntas stora klimatstrejker runt om i världen, och miljoner barn väntas delta. Eleverna i de kommunala skolorna i New York har beviljats ledigt. Det har dock inte Malmös skolbarn.

I Malmö inleddes strejken utanför stadshuset i blött och kallt höstväder. Skarorna var inledningasvis små, men växte allteftersom. Många tog skydd under Föreningsgatan när det regnade som mest.

– Jag tillhör den första generationen som växt upp med klimatkrisen och jag tycker att det här är en jätteviktig fråga. Det viktigaste vi kan göra är att sätta press på våra politiker, säger Cecilia Lundström, som även talade under strejken.

1 av 3 | Foto: Rasmus Thedin
Cecilia Lundström sluter upp vid stadshuset så många fredagar hon har möjlighet.

Nästan 160 länder

Tidigare i veckan sa arrangören Anna Bokström till Aftonbladet att de haft minst 600 deltagare den 15 mars i år och att i maj var de säkert 400. Hon trodde då att dagens demonstrations skulle locka ännu fler.

– Jag tror att vi är runt 200 här just nu, sa Karin Sande Persson, en annan av arrangörerna, i inledningen av fredagens strejk.

– Men det fortsätter att komma personer under hela dagen, fortsatte hon.

Dagens strejk hölls 13 månader efter att Greta Thunberg startade rörelsen i Stockholm den 20 augusti förra året.

Under den globala klimatveckan anordnas över 5 000 event i närmare 160 länder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Centrum

Malmö