Älgar

Efterlysning: En huvudlös älgkropp

Av: 

TT

Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen. Arkivbild.
Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen. Arkivbild.

NYHETER

En avmagringssjuk älgko avlivades i Norrbottens län och huvudet skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning. Nu efterlyser Jordbruksverket resten av kroppen skriver Piteå-Tidningen.

Sjukdomen, chronic wasting disease, är nyupptäckt i Sverige. Därför vill myndigheterna undersöka om det är den smittsamma varianten som tidigare hittats hos vildrenar i Norge, eller om det är den icke smittsamma varianten som drabbat älgkon. Nu behöver man göra ytterligare tester på mer än själva huvudet.

Elisabeth Lestander, ordförande i Arjeplogs jaktvårdskrets, skickade huvudet till SVA. Hon tror att det som återstod av älgkroppen har tagits av något rovdjur eller använts till åtel.

– Det är lite lustigt att efterlysa en huvudlös älg, men vi är inte intresserade av var älgen har varit utan vi vill bara ha tillbaka delarna som eventuellt återstår, säger hon till tidningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Drönare letar älg med värmekamera

ÄMNEN I ARTIKELN

Älgar

Norrbottens län

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt

Piteå-Tidningen